Foto: SVT

Stenkastning mot polisen och flera bilbränder i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen kastade ungdomar sten mot en polispatrull som skulle släcka en brand i västra delarna av Örebro. I samband med att personer omhändertogs började det brinna i en parkerad bil i närheten.

Det var strax före klockan 19 på onsdagskvällen som en polispatrull kallades till Varberga centrum i västra delen av Örebro. På platsen har det uppstått en mindre brand.

– Det var en mindre brand och därför valde patrullen att släcka utan inblandning av räddningstjänsten. I samband med det dyker mellan 20 och 30 ungdomar upp och börjar kasta sten mot polisen, säger Fredrik Bäcker, vakthavande befäl vid polisen i Örebro.

Bilbränder i Örebro

Tre personer omhändertogs

Patrullen kallar på förstärkning till platsen och polisen omhändertar tre personer.

– I och med det så sätts en bil i brand i närheten. Lugnet faller på platsen. Vi har en stor resurs och arbetar aktivt med de ungdomar som finns på platsen.

Ytterligare en bilbrand

Vid 23-tiden är det lugnt igen i området tills ytterligare en bilbrand inträffar vid halv ett natten mot torsdag. Även denna gång på Varbergagatan, där även den tidigare bilbranden inträffade.

– Ingen person är kvar på platsen när vi kommer dit men den bilen är helt utbränd, säger Bäcker.

Hur ser ni på det som hände, var det avsiktligt planerat och riktat mot polisen?

– Det är svårt för oss att avgöra vad som utlöste det här, men det rubriceras som våldsamt upplopp. Om man går i förenat våld och riktar det mot oss, så blir det en sådan brottskategori, säger Fredrik Bäcker.

Ingen misstänkt gripen

De tre omhändertagna personerna släpptes senare under kvällen och polisen hoppas på fler uppgifter från vittnen till händelserna.

– Här gäller det ju att styrka brott. Problemet när det är så pass många är att det är svårt att kunna fastställa ID på de här. Så vi har ingen misstänkt just nu för det våldsamma upploppet. Vi kommer att gå igenom den dokumentation vi har för att kunna säkerställa vilka vi kan identifiera i det här, säger Fredrick Bäcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Örebro

Mer i ämnet