Foto: Anders Nord/SVT

Stor brand i Karlslunds herrgård

Uppdaterad
Publicerad

Halv åtta på tisdagskvällen larmades räddningstjänsten om två bränder i Karlslund. Polisen misstänker att bränderna är anlagda.

Den ena branden startade på bottenvåningen i Karlslunds herrgård och den andra i en vedbod i anslutning till det gamla mejeriet. Vedboden blev helt övertänd men inne i herrgården lyckades brandkåren släcka snabbt, men exakt hur stora skadorna är är svårt att säga.

– Vad jag förstår så är det rätt omfattande skador på bottenvåningen i Herrgården. Nu tar restvärdesjobb vid, det är ganska stora värden i herrgården som måste tas till vara, säger Mattias Heimdahl, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Branden i Karlslund

Flera styrkor på plats

Styrkor från Örebro, Byrsta och Garphyttan kallades till platsen. Det hör till ovanligheterna att det börjar brinna på två ställen samtidigt.

– Det känns inte som en slump. Det är ovanligt att det börjar brinna på två ställen samtidigt av en naturlig anledning, säger Mattias Heimdal.

Misstänks vara anlagt

Det har enligt polisen gjorts en observation om två personer som lämnat platsen men ingen har frihetsberövats.

– I herrgården har någon krossat en ruta och anlagt branden, troligen genom antingen att kasta in tändbar vätska eller eldat i gardinen, säger Torbjörn Roos, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

En teknisk undersökning kommer att inledas i morgon, onsdag, och en förundersökning om mordbrand har upprättats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Karlslund

Mer i ämnet