Foto: Kjell-Åke Larsson / SVT

Stort sökpådrag efter försvunnen 12-åring

Uppdaterad
Publicerad

Polis söker just nu efter en försvunnen flicka i Laxå. Under söndagskvällen ringde flickan själv sin mamma och sa att hon var vilse.

Enligt polisens presstalesman har många privatpersoner hört av sig och vill hjälpa till i sökandet efter den försvunna flickan i Laxå.

– Det är bra att många är så engagerade men ännu så länge behöver vi ingen extra hjälp, säger polisens presstalesman Stefan Wickberg. Det kan komma att ändras men då meddelar vi det.

Kontaktade mamman

Polisens sökande efter den försvunna 12-åriga flickan som är bosatt i centrala Laxå startade vid 01:00 natten till måndagen.

Enligt räddningsledare Johan Wallenius på Örebropolisen kontaktade flickan själv sin mamma på mobilen under söndagskvällen.

– Då berättade hon själv att hon var vilse och att batteriet på telefonen höll på att ta slut, säger han. Det är det sista livstecknet vi har.

Batteriet slut

Polisen har försökt att få upp flickans position via mobiltelefonen men den är just nu avstängd, något som kan tyda på att batteriet är slut.

Nu arbetar polisen istället enligt speciella metoder för att så snabbt som möjligt hitta flickan.

– Vi har flera polispatruller på plats och har också via föräldrarna försökt ta reda på så mycket som möjligt: klädsel, lokalkännedom, eventuell sjukdomsbild och så vidare.

Går igenom skogspartier

Genom att använda en kanadensisk metod kommer skogspartierna närmast Laxå nu att gås igenom.

– Det handlar om att använda statistik för att bestämma de områden där det är störst sannolikhet för att flickan finns och börja med dem, säger Johan Wallenius.

Under morgonen kommer militär att stötta upp i sökandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.