Foto: Helena Wall / Video: Towa Holmgren Blom

Struts på rymmen i Fellingsbro

Uppdaterad
Publicerad

En strutshona har rymt från ett hägn och rör sig nu i trakterna nordost om Fellingsbro. Länsstyrelsen varnar förbipasserande att inte gå för nära.

”Strutsar kan sparka ihjäl folk om de känner sig trängda”, säger Fredrik Engström, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen i Örebro.

Det var i går som strutsen rymde från en strutsfarm strax norr om Fellingsbro. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Örebro hade fågeln tagit sig ur hägnet under onsdagen.

– Såvitt vi vet är den fortfarande på språng, säger Fredrik Engström.

Ägaren har ingen koll

En privatperson i området köpte nyligen fem strutsar. Han hade dock inte riktigt koll på vad som gäller och enligt länsstyrelsen var det inte oväntat att det här skulle ske.

– Personen saknar hägntillstånd. Han har haft dem väldigt kort tid, säger Fredrik Engström.

Kan ha ihjäl lejon

Strutsar är snabba och starka fåglar. De kan springa 70 km/h och sparka så kraftigt att de kan ha ihjäl ett lejon.

– Det gäller att inte gå för nära. Känner sig djuret trängt och hotat kan det attackera. Det har rapporterats om människor som dödats av strutsar i olika delar av världen, säger Fredrik Engström.

Kan skjutas

Han tillägger att strutsar är flockdjur och att det troligtvis är anledningen till att honan främst har rört sig i områdena kring hägnet.

Det är framförallt upp till ägaren att fånga in sin bortsprungna fågel. Om han inte lyckas kan jägare kopplas in för att skjuta den.

– Men det är worst-case scenario. Vi ser helst att man fångar in den, säger Fredrik Engström.

Ägaren letar

SVT har varit i kontakt med strutsägaren som är ute och letar efter strutsen. Han har avböjt att ställa upp på en intervju.

Länsstyrelsen är inblandade ur djurskyddssynpunkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.