Bostadsbristen kan ta fokus från studierna, anser SFS. Foto: Scanpix

Studierna blir lidande av bostadsbristen

Uppdaterad
Publicerad

I höst är det svårare än någonsin för den student som behöver bostad. Nio av 32 studieorter har rödlistats av Sveriges förenade studentkårer.

Boendesituationen för landets studenter blir allt värre. I årets studentbostadsrapport har SFS, Sveriges förenade studentkårer, rödlistat nio av 32 studieorter.

Det innebär att de berörda kommunerna inte kan garantera sina studenter något boende under höstterminen 2013.

Skolstart 2013 Tvärsnytt

Det är tre kommuner fler än förra året. Nya på listan är Linköping, Luleå och Umeå. Med på listan sedan tidigare finns Göteborg, Lund, Malmö, Stockholm, Uppsala och Växjö.

– I värsta fall måste du som student tacka nej till en utbildning, eller hoppa av en utbildning. Men sedan kan det ju även handla om att flytta fokus från dina studier och du får sämre studieresultat och det är inte acceptabelt, utan vi måste skaffa förutsättningar för att du ska kunna bedriva dina studier, säger Erik Pedersen, vice ordförande SFS.

Bostad inom en månad

Bäst är situationen för studenterna i Härnösand, Karlshamn, Skellefteå och Trollhättan. Här garanteras studenterna bostad inom en månad.

– Det handlar bland annat om att berörda aktörer sätter sig ner vid samma bord och har ett samtal, så att man har en samlad bild av hur bostadssituationen ser ut, vilket är väldigt grundläggande för att komma till rätta med bostadsbristen, kommenterar Erik Pedersen, vice ordförande SFS.

Oförändrat i Örebro

Efterfrågan på studentbostäder i Örebro är i stort sett densamma i år som förra året. Precis vid terminsstart

är det många som vill ha bostad och för en vecka sedan hade 200 av 480 som stod i kö erbjudits en bostad.

Öbo har ett samarbete med universitetet som innebär att inflyttade studenter garanteras bostad första terminen. Bostaden är ofta en lägenhet som delas med andra studenter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstart 2013 Tvärsnytt

Mer i ämnet