Lukas mobil har på något sätt rest de 750 kilometrarna mellan Örebro och Rostock. ”Jag trodde det var ett skämt”, säger han till SVT Nyheter Örebro. Foto: SVT Design/Lukas Timbäck

Stulna mobilen kom tillbaka från Tyskland – efter åtta månader

Uppdaterad
Publicerad

23-åriga Lukas Timbäck tappade bort sin mobiltelefon efter en blöt utekväll på Örebros krogar. Åtta månader senare fick han ett paket skickat till sig hela vägen från Tyskland. Inuti låg hans gamla mobil.

Det var i februari som Lukas Timbäck och hans två kompisar valde att bege sig ut i Örebros krogliv. Första anhalt blev en restaurang där trion åt mat. Därefter begav de sig till Ritz för att titta på rockbandet Backyard Babies. När konserten var över vandrade killarna till Stora Örebro och festade där till stängning.

Spårlöst försvunnen

– När jag vaknade upp på soffan morgonen efter kände jag att det blev en lite väl hård utekväll. Rätt snart insåg jag också att min mobil var borta, säger Lukas.

Hela söndagen ägnades åt att leta runt i lägenheten, ringa krogarna han besökt och kontakta taxibolaget som skjutsat hem honom. Ingen hade sett skymten av telefonen.

– Så det var ju bara att spärra den och polisanmäla. Veckan efter hade jag köpt en ny mobil, säger Lukas.

”Jag trodde han skämtade”

Månaderna gick och han tänkte inte närmare på sin försvunna telefon. Men i måndags förändrades allt. Lukas pappa fick en avi hemskickad till sig. När han plockade ut paketet insåg han att det egentligen var adresserat till Lukas.

– Farsan ringde mig. Jag bad honom öppna det. Och då sa han att det var min gamla mobil. Jag trodde han skämtade, säger Lukas.

Nästan helt intakt

Paketet var skickat från polisen i den tyska staden Rostock. Och telefonen var i stort sett intakt. Skärmen var hel, alla appar och bilder fanns kvar och lösenordet var detsamma. Det enda som fattades var skalet.

I efterhand har Lukas fått reda på att den fastnat i en rutinkontroll vid hamnen i Rostock. I en bil ska stöldgods ha påträffats, däribland Lukas telefon.

– I paketet fanns det ett papper på tyska bifogat. Jag körde texten i Google translate och förstod då att mobilen varit med i någon form av utredning eller undersökning. Det är ju kul att de samarbetar bra länder emellan, säger han.

Fått ett smeknamn

Lukas tillägger att händelsen är det absolut sjukaste han varit med om i sitt 23-åriga liv.

– Det är ju så osannolikt. Jag la ut det på Facebook och sen har det fått stora proportioner, säger Lukas.

Händelsen har skapat ringar på vattnet. Folk har kommit fram till honom på gymmet och sagt att de hört hans historia. Han har till och med fått smeknamnet ”Iphone-Lukas”.

Behåller ersättaren

– Jag tar det hela med en klackspark och rider på vågen, skrattar han.

Han kommer dock inte ersätta sin senaste mobil med ”äventyrsmobilen”.

– Jag behåller den jag köpte så kanske brorsan får köpa den som varit försvunnen, säger Lukas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.