Svårt för lokala kandidater nå Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

I maj är det dax att välja ledamöter till EU-parlamentet. I Örebro och Västmanlands län har vi 17 personer som vill representera Sverige i Bryssel. Men intresset för EU-valet är svalt.

85 procent av alla röstberättigade gick till valurnorna 2010 för att rösta i riksdagsvalet men bara 45 procent röstade i det senaste EU-valet och orsaken till det svala intresset beror på vår skeptiska inställning till EU, menar statsvetaren Jan Olsson vid Örebro universitet.

– Samtidigt så tycks det som om vi är lite mindre kritiska nu än tidigare. Det såg vi i det förra valet till EU 2009 där valdeltagandet ökade med hela sju procent, säger Jan.

Kampanj på internet

Folkpartisten Staffan Werme är en av 12 kandidater i vårt län som ställer upp i EU-valet den 25 maj. Han kommer kampanja på internet för att nå ut över hela Sverige.

– Det som sker i Sverige påverkas så otroligt mycket av hur Europa fungerar, säger Staffan. Det får inte vara någon reträttplats för politiker som har gjort sitt i politiken, utan Europaparlamentsvalet måste vara för de som brinner för att göra en förändring på europanivå.

– EU allt viktigare för oss så på sikt tror jag  EUparlamentsvalen kommer att uppvärderas säger statsvetaren Jan Olsson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.