Foto: SVT

Svårt att förutse vattenläckor

Publicerad

Under Örebro löper 70 mil vattenledningar och 60 mil avloppsledningar. En del av vattenledningarna är från slutet av 1800-talet, men en stor del av ledningarna tillkom på 60- och 70-talen. Men ledningarnas kvalité beror inte bara på ålder.

– En vattenledning från 1800-talet kan fungera problemfritt, medan en nyare ledning går sönder, säger Monica Engström, enhetschef för ledningsnät på Örebro Kommun

Under förra året lade kommunen 22 miljoner kronor på att förnya vattenledningsnätet.  Kommunen räknar med att ledningarna håller i 80-120 år så man koncentrerar sig på att byta ut de ledningar som lades ner runt sekelskiftet. Men ålder är inte alltid ett tecken på att en ledning är dålig. Det kan vara andra faktorer som spelar in, som yttre påfrestningar och markförhållanden. Ledningen som brast på Västra Bangatan på måndagskvällen var från 1963.

– Naturligtvis tittar vi på ålder när vi planerar utbyten, men vi går framför allt mycket på driftstörningar, säger Monica Engström.

Blir det inte dyrt att lösa akuta läckor istället för att jobba förebyggande?

– Vi har en planerad utbytestakt, men om vi får en läcka måste vi åtgärda den. Allt akut blir ju dyrt så klart och vissa ledningar är ju extra besvärliga, säger Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.