Foto: Rebecca Lindström /SVT

Tågkaos efter att godståg spårade ur norr om Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Ett godståg spårade ur utanför Frövi under natten. Nära en mil av järnvägen slets upp och flera kontaktledningar förstördes.

Det var vid tre-tiden  under natten mot onsdag som ett godståg spårade ur på godsstråket genom Bergslagen vid Sällinge, norr om Frövi utanför Örebro. Det är resandetåg på sträckan Borlänge och Mjölby som påverkas av olyckan.

– Det är några hjul på sista vagnen på ett godståg som har spårat ur. Lokföraren märkte inte detta förrän efter han kört ungefär sju till nio kilometer, säger Bodil Sonesson, presskommunikatör på Trafikverket till SVT Nyheter.

SVT granskar järnvägen

Trafikverket har skickat en olycksplatsansvarig till det urspårade tåget.

– Det är omfattande skador på sliprar och växlar. Även kontaktledningen har bitvis fått skador, säger Bodil Sonesson.

När järnvägen kan vara återställd är ännu oklart, uppger Trafikverket.

– Det är mycket stora materiella skador på järnvägen och vi kan därför tyvärr inte ge tydligare besked ännu, säger Kristina Backlund, operativ kommunikationschef Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Spårade ur i en växel

Flera tåg fick ställas in under morgonen och bussar fick ersätta trafiken på sträckan förbi Lindesberg. 

– Vi kommer med en prognos senare i eftermiddag hur lång tid reparationerna kommer att ta, men det kommer inte vara åtgärdat närmaste dygnet, säger Bodil Sonesson.

Det är ännu oklart vad som ligger bakom olyckan.

Green Cargo skriver i ett pressmeddelande att den sista vagnen spårade ur i en växel.

– Det är för tidigt att säga om urspårningen berodde på fel på tåget eller banan och vi samlar nu fakta för vårt utredningsarbete. Det vi vet är att vagnen som spårade ur var tom och att urspårningen inte medförde några personskador, Sohana Josefsson, marknads- och kommunikationsdirektör i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet