Nu ska flourtanten skydda barn från tandtrollen. Foto: TT

”Fluortanten” tillbaka på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Fluortanten försvann någon gång på 90-talet. Men nu är det åter aktuellt att göra extra insatser för att skydda barnen från tandtrollen. En av region Örebro läns satsningar i detta syfte heter Glada tanden.

Klockan är strax innan halv tolv och på förskolan Villervalla i Degerfors är det dags för lunch. De mindre barnen får hjälp till sina platser och pedagogerna tar fram maten, soppa och mjuk smörgås.

Det skramlas, pratas och kladdas. En vanlig förskola. Men det som är speciellt med just Villervalla är att de är en av det 40-tal förskolor i länet som en gång om dagen borstar tänderna.

Efter maten kommer tandborstning

Förskolläraren Tove Myr klickar upp fluortandkräm på en assiett. Och på diskbänken står ett gäng färgglada tandborstar, noggrant utmärkta med namn. När barnen ätit upp får de sin tandborste och medan några av pedagogerna börjar plocka undan så borstar barnen tänderna.  

– Varsågod Milo, säger en pedagog och räcker en pojke hans tandborste. 

– Vad är det för färg på min? frågar Milo. 

– Den är lila, svarar pedagogen.  

– Får jag se ditt namn? Frågar Milos kompis Ronja och inspekterar hans tandborste noggrant.  

Det märks att barnen är vana vid att borsta och att de tycker det är kul, och gott.  

Villervalla har varit med i Glada tanden i snart ett år, och detta är vad det går ut på. En stund varje dag får barnen borsta tänderna på förskolan. 

En extra tandborstning om dagen

Mia Schultz är tandhygienist på folktandvårdens folkhälsoenhet och ansvarar för projektet Glada tanden i Örebro, Karlskoga och Degerfors. Hon förklarar att detta är en förebyggande åtgärd med målet att inga barn ska ha hål i tänderna. Projektet är även ett sätt att minska skillnaderna i munhälsa hos barn som bor i olika områden runt om i länet.  

– Det handlar om att man borstar tänderna en gång om dagen på förskolan och det ersätter inte föräldrarnas tandborstning hemma utan man borstar hemma morgon och kväll också, säger Mia Schultz.  Men det är som en extra borstning. 

En annan liten kille sträcker sig desperat efter sin tandborste medan förskolläraren Tove Myr först torkar av hans händer och sedan tar av haklappen. Sedan får han sin tandborste. 

Vill tidigt göra insatser

I slutet av 00-talet märkte man inom folktandvården av att munhälsan hos Sveriges unga var på nedgång. I Örebro finns även Viva tanden som sysslar med kostråd och munhälsa för barn från åtta månader. Och att börja med tandborstning redan på förskolan har sina fördelar. 

– Vi vet att tidiga insatser alltid är viktigare. Ju snabbare vi kan komma in och göra insatser desto bättre är det. Man vet att det man lär sig på förskolan det hänger kvar hela livet, säger tandhygienisten Mia Schultz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.