”Tänk i tid, så att det inte blir som det blev för mig” säger Willy Nordin. Foto: Universitetssjukhuset i Örebro.

Arbetsskadade Willy: ”Känns som att naglarna slits av”

Uppdaterad
Publicerad

Fler söker vård för vibrationsskador och det kryper ner i åldrarna. Willy Nordin från Askersund är pensionerad snickare som i dag lever med vibrationsskador. Han uppmanar nu yngre i byggbranschen att tänka till om de utsätts för sådana besvär.

– Blir det så att man känner av vibrationsskador kan det vara en bra idé att tänka om och kanske till och med byta yrke. Det är lika bra att göra det första varningen innan man kommer så långt som jag gjorde, säger Willy Nordin.

Han började jobba som snickare under tidiga 70-talet. I arbetet ingick sysslor som krävde att han använde sig av vibrerande verktyg. En sådan uppgift vara att bila betong – något som satte sina spår.

Fler söker hjälp för vibrationsskador

SVT play: Se inslaget med Willy

Struntade först i besvären

– I början märkte man inte mycket av det. Men med tiden blev mina händer mer känsliga för fukt och kyla. Fingrarna blev vita och tappade känseln, berättar han.

Willy Nordin är pensionerad snickare i Askersund. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Willy Nordin ignorerade besvären till en början och tänkte att det inte var så farligt. Så han fortsatte i samma takt. Då förvärrades läget.

”Känns som att naglarna slits av”

I dag känner han av stickningar och domningar. När han exponeras för kyla tappar fingrarna sin färg hela vägen ner till knogarna. Mest smärtsamt är det när han går in i värmen igen och blodet rinner tillbaka i fingrarna.

– Det känns nästan som att man klämmer sig. I värsta fall är det som att naglarna slits av, beskriver Willy Nordin.

Livslånga skador

Enligt Universitetssjukhuset i Örebro och flera andra sjukhus i landet har antalet personer som söker vård för vibrationsskador och vita fingrar ökat de senaste åren. Besvären verkar också klättra ner i åldrarna. På USÖ har det kommit in patienter födda så sent som 1993.

Foto: Kristian Åkergren/SVT

Nerv-och kärlskadorna är livslånga och i nuläget finns det ingen bot. De begränsar arbetarna vilket leder till att vissa får byta jobb. Forskare försöker ta reda på hur skadorna kan förebyggas. Men Willy Nordin går nu ut med en varning till yngre som tidigt börjar känna av besvären.

”Yngre har lättare att hitta nytt”

– Tänk i tid, så att det inte blir som det blev för mig, säger han.

Ångrar du att du inte hoppade av tidigare och bytte bransch?

– Ja, på sätt och vis. Men å andra sidan är det väl ingen som vill anställa en gammal gubbe. Yngre har ju lättare att byta bana och hitta nytt, svarar Willy Nordin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fler söker hjälp för vibrationsskador

Mer i ämnet