Foto: Johan Pisoni / SVT

Fasadteater lockade med ljud och ljus

Uppdaterad
Publicerad

I tre dagar syns dinosaurier i centrala Örebro. Där visas också skapelsen av hela solsystemet och månlandningen – allt enbart med hjälp av ljus, ljud och en vägg.

Det är inte bara inne på Länsteatern i Örebro som det spelas teater. Genom att ljussätta fasaden på Länsteatern och använda sig av animeringar till musik och ljudeffekter bjuds besökarna på en resumé över världshistorien från Big Bang fram till idag.

Shakespeares ”Stormen” har inspirerat till den ljud- och ljusshow som örebroarna kan se, med start från torsdagen och fram till lördag.

”Fantastiskt att det går”

Två av besökarna som stannade till under torsdagen till var nyinflyttade Margareta och Stig Wernström.

– Fantastiskt att det går att göra det här. Kulturutbudet i Örebro är mycket större än vad vi trott, säger Stig.

Evenemanget är gratis och årets föreställning är den andra fasadshowen i Länsteaterns historia.

Förra årets fasadshow markerade avslutningen på ett projekt med hörselskadade och det bjöds på ett hejdundrande fyrverkeri. Problemet var att terrordådet i Paris precis skett och många blev rejält skrämda av smällarna.

– I år blir det inget fyrverkeri, säger Petra Weckström, vd på Örebro länsteater.

Föreställningen visas 17-19 november, en gång i halvtimmen mellan klockan 18 och 21.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.