Dansföreningen Rockrullarna i Örebro. Foto: SVT

”Vi kan gifta oss – men inte lära oss att bugga”

Uppdaterad
Publicerad

Dansföreningen Rockrullarna i Örebro tillåter inte att två personer av samma kön anmäler sig som ett par till vissa buggkurser. Det har väckt starka reaktioner.

Danssport har varit ett populärt fenomen de senaste åren. Många vill prova på danser som bugg, lindyhop och foxtrot. Det ville Anna Myring och hennes tjejkompis också. Så de anmälde sig till en nybörjarkurs hos Rockrullarna för att lära sig bugga tillsammans i våras. Men att ställa upp som par och vara två tjejer, det gick inte för sig.

– När vi kom dit efter första lektionen så tog de oss åt sidan och sa att de inte lärde ut förarstegen till tjejer.

Vad tänkte du då?

– Jag tyckte det var jättetråkigt, säger Anna Myring.

I helgen hände det igen. Ett kvinnligt gift par, som inte vill framträda med namn, anmälde sig till buggkurs hos Rockrullarna. Men väl där tog det stopp.

– Vi var tvungna att dansa tjejernas steg båda två.

Hur reagerade ni då?

– Först så blev vi mest förvånade över att det var så överhuvudtaget. Men sen när man kom hem så kändes det väldigt tråkigt, man kände sig lite kränkt faktiskt.

Konsekvensen blev att paret lämnade dansgolvet, och nu har köpt en tränings-dvd för att lära sig bugga hemma i stället.

”Av respekt mot andra”

Ordföranden för Rockrullarna, Karl-Erik Wallin, betonar att föreningen vill välkomna alla. Han säger också att man tillåter samkönade par i de kurser där man bara dansar med sin egen partner, men inte i nybörjar- och fortsättningskurserna där man ofta byter partner.

– Av respekt för att det kan finnas de som inte vill dansa med en danspartner av samma kön så kom vi fram till det beslutet. Det kan vara så att någon tycker att det inte känns rätt som dam att dansa med en dam, och en herre med en herre, säger Karl-Erik Wallin.

– Jag förstår absolut inte problemet, det är ologiskt för mig. Ofta är man ju ute och dansar med sina tjejkompisar ute, då vill man ju kunna föra också, säger Anna Myring.

 – Vi kan gifta oss, men vi kan inte lära oss att bugga. Det är ganska komiskt att det ska vara så, säger en av de gifta kvinnorna.

Föreningen Rockrullarna ska nu se över sin policy om samkönade par.

– Jag kan konstatera att efter det jag har hört och läst nu så har vi anledning att ta upp det här till en förnyad diskussion, för jag tror att inställningen bland våra medlemmar och i samhället kan ha förändrats på tre år, säger Karl-Erik Wallin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.