Foto: SVT

Tjejer hyllas för hjälteinsats

Uppdaterad
Publicerad

10-åriga Elsa och 11-åriga Elvira hyllas som hjältar. Tjejerna drog upp en kvinna som hamnat under vattnet på Hagabadet i Askersund.

Strax efter lunch idag torsdag kallades polis och ambulans till badet. En kvinna hade hittats livlös i vattnet. De som dragit upp henne på land var Elsa Matsson, 10 år och Elvira Gille, 11 år.

– Vi skulle ta ett lunchdopp. Vi såg två tjejer som var i vattnet och en som var på bryggan. Och så såg vi att en av tjejerna sjönk i vattnet. Och vi vet att det är djupt på ett ställe där, berättar Elsa och Elvira för SVT Örebro.

”Vi måste rädda henne”

Enligt tjejerna dök Elivira ner under vattnet och fick upp kvinnan. Elsa tog tag i hennes arm och så tog tjejerna in henne till land.

– Vi vände henne på rygg och drog henne i vattnet. Vi bara kände ”vi måste rädda henne!”, säger tjejerna.

Först där vid strandkanten kom en vuxen och frågade vad som hänt. Polis och ambulans kom till platsen.

Polisen: Heroisk insats

Kvinnan, som är 21 år, återfick medvetandet och fördes till USÖ. Hon ska efter omständigheterna må bra. Enligt polisen kunde hon inte simma.

– Det här är jättestort för tjejerna. Och man blir stolt och glad för det de gjort, säger Elsas mamma Cecilia Matsson.

Polisen menar att tjejerna gjort en heroisk insats och troligen räddat livet på kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.