Foto: SVT

De ska få fler tjejer att idrotta

Publicerad

Örebro län är bland de sämsta i Sverige när det kommer till att få unga tjejer att idrotta. Men nu ska det bli bättre. I helgen träffas ett tjugotal idrottsklubbar i Örebro för att spåna idéer och utbyta erfarenheter.

Varför är det så mycket färre tjejer än killar som idrottar? Det har idrottsförbundet i Örebro län funderat över sedan i våras. Ett svar är tradition.

– Vi är en ganska gammal rörelse nu med hundra år på nacken. Idrotten bildades av män för män, så det är klart att det är en kultur som i vissa sammanhang lever kvar, säger distriktsidrottschefen Charlotta Stenhem på Örebro läns idrottsförbund.

Bara en tredjedel av allt idrottande i länet utövas av flickor. Det kunde SVT Nyheter Örebro berätta i april. Det placerar länet i bottenskiktet i landet.

I morgon träffas ett tjugotal idrottsklubbar i Örebro för att skapa förändring. Några har redan börjat.

– Det finns exempelvis en brottningsklubb som bara har flickor i sin verksamhet och testar den varianten, säger Charlotta Stenhem.

Hon berättar också om Örebro konståkningsklubb som haft problem med att många flickor hoppar av vid 14-15 års ålder eftersom de tycker träningen tar för mycket tid från skolan.

De som vill satsa lite mindre får delta i en träning i veckan, så det finns sådana varianter där man testar sig fram.

Men för en ordentlig förändring krävs också fler kvinnliga ledare och förebilder. Målet som klubbarna i länet enats om är att tjejerna ska stå för minst 40 procent av allt idrottande.

– Det kommer att gå men det kommer att ta tid. Det handlar om en mänsklig rättighet där både killar och tjejer ska ha lika förutsättningar för att få delta i idrott, säger Charlotta Stenhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.