På bilder från en av butikens övervakningskameror ser man hur tjuven letar upp specifika varor. Foto: övervakningskamera

Se när tjuvarna stjäl lego för en kvarts miljon

Uppdaterad
Publicerad

För andra natten i rad har en legobutik på Marieberg utanför Örebro haft inbrott. När tjuvarna inatt åkte från platsen kolliderade de med väktare, innan de lyckades försvinna med stöldgods till ett värde av en kvarts miljon kronor.

Larmet kom 04:01 om inbrott i en legobutik i Marieberg utanför Örebro. För andra natten i rad har inbrottstjuvarna krossat en ruta till butiken och tagit sig in.

LÄS MER: Polisen om legostölden: ”ingen frihetsberövad i nuläget”

Peter Lilja är vd på butiken som utsatts.

– Larmet gick ju klockan fyra natten till igår. Då hade det försvunnit saker till ett ganska högt värde, men vi städade i ordning och jobbade på som vanligt under dagen. Vi trodde att det var över, säger han på förmiddagen idag.

Vid båda inbrotten krossade tjuvarna rutor för att komma in. Foto: Peter Lilja

”Allmän förödelse”

Tjuvarna har under båda tillslagen krossat fönstren till butiken för att ta sig in.

– Det var allmän förödelse i butiken imorse. Vi har ju också ett stort sortiment med samlarprodukter, specialprodukter och utgångna produkter. Äldre produkter blir dyrgripar och det som försvann var

Peter Lilja, vd för butiken, är ledsen och upprörd efter det som hänt. Foto: Johannes Weckström/SVT

samlarobjekt, förklarar Peter Lilja.

Fångades av övervakningskameror

Det är dyrgriparna som tjuvarna riktat in sig på. De fångades under nattens inbrott av övervakningskameror där man ser att de är målinriktade.

– Man kan se att de följer listor. De plockar precis gobitarna ur sortimentet, säger Peter Lilja.

Väktarbil rammades

Sammanlagt ska de ha fått med sig lego till ett värde av runt en kvarts miljon kronor.

Stötarna ska ha gått fort och väktare anlände inom minuter båda gångerna, trots det var de försent framme. Under nattens tillslag rammades väktarnas bil av flyktbilen, som misstänks vara en svart Audi.

Väktarbilen rammades och fick punktering. Foto: Peter Lilja

”Vi har spårbarhet på varenda kartong”

Peter Lilja kommer inte längre att använda butiken som huvudförråd och många produkter kommer flyttas från hyllorna i butiken. Han tror även det kommer bli svårt för förövarna att sälja produkterna.

– De allra flesta askar som stulits finns det inte särskilt många av i norra Europa, när de här kommer upp på marknaden kommer vi förstå direkt att det är våra och kontakta polisen. Vi har spårbarhet på varenda kartong som stulits, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.