Tingsrätten konstaterar att Tommy Zethraeus har ”uppvisat god skötsamhet” under andra delen av sin tid i fängelset. Foto: TT

Tommy Zethraeus får tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen beslutade Örebro tingsrätt att Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, idag Eriksson, får sitt livstidsstraff omvandlat.

Tommy Zethraeus, idag Eriksson, ska avtjäna 36 år i fängelse för skotten mot klubben Sturecompgniet på Stureplan i Stockholm. Det beslutade Örebro tingrsätt på torsdagen.

Det var på natten den 4 december 1994 som Tommy Eriksson sköt mot entrén till klubben Sturecompagniet på Stureplan i Stockholm mad automatvapen. Fyra personer dog och flera skadades allvarligt.

Förändrat sitt liv

Svea hovrätt dömde Tommy Eriksson den 6 september 1995 för mord i fyra fall, försök till mord i fem fall och ett fall av rån. Därutöver har Tommy Eriksson under sin anstaltstid dömts för såväl omfattande som grov brottslighet.

I dagens beslut konstaterar tingsrätten att Tommy Eriksson under andra halvan av sin verkställighetstid uppvisat god skötsamhet, verkat för att förändra sitt liv och arbetat med att förändra negativa drag i sin personlighet.

Ingen risk för återfall

Han har genom god kontakt med sin familj och genom akademiska studier främjat sin återgång till samhället.

Han har därigenom också aktivt verkat för att minska risken för att han ska återfalla i brottslighet.

Tommy Eriksson har idag avtjänat drygt 21 år och 4 månader av sitt straff och kommer således att villkorligt friges i slutet av år 2018, efter att då ha avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.