Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johannes Weckström /SVT

Tre miljarder liter vatten till spillo i vattenledningar

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan började Örebro kommuns bevattningsförbud att gälla. Det samtidigt som kommunen själv står för en majoritet av vattenslösandet– på grund av läckande vattenledningar.

I höstas gick Örebro kommun ut med att invånarna måste hushålla med sitt vatten. Det på grund av för låga vattennivåer i kommunens vattenmagasin, Ölen, Toften och Storbjörken.

Kommunen tipsar bland annat invånarna om att vattna krukväxterna med vattnet från torktumlarens vattenbehållare för att spara vatten.

Sedan en dryg vecka tillbaka råder det bevattningsförbud i kommunen. Och det är bråda dagar för företagen som levererar vatten med tankbil till örebrorarna.

SVT Play: Se hela inslaget här

– Det är framför allt i staden som problemen kommer att uppstå nu i och med att man inte kan använda det renade kommunala vattnet. Kört vatten på landet har vi gjort i 20 år, så det är ingen nyhet för oss, säger Morgan Jakobsson, vid Glanshammars Åkeri.

Morgan Jakobsson, vid Glanshammars åkeri levererar vatten via tankbil. Foto: Axel Brantemo

En fjärdedel till spillo

Samtidigt visar en revisionsrapport från Stadsrevisionen och KPMG att 24 procent av det producerade vattnet går till spillo. Sammanlagt blir det tre miljarder liter vatten per år, det är lika mycket som 1200 50-meters bassänger.

– Man får räkna med lite svinn när det gäller vattenförbrukning. Det är nog det enda svaret man kan ge, men det är klart att det känns lite konstigt att det är så mycket som läcker ut. Vi får trösta oss med att det inte går till spillo helt utan att vattnet kommer att drickas, men det blir våra barnbarns barnbarn som kommer dricka det då, säger Björn Sundin (S) kommunalråd och ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Foto: SVT

Jämn vattenförlust

Vattenförlusten har enligt rapporten varit jämn de senaste åren. Mellan 2011 och 2015 har siffran hoppat fram och tillbaka mellan åren från 23 till 24 procent.

– Det är spill i varje ledningsnät. Sedan varierar det där lite beroende på hur gamla ledningarna är och i vilket område. Den där siffran bedömer vattenverksamheten som ganska normalt spill, sen är det klart att det är bättre att ha mindre spill, säger Björn Sundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.