Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förslaget har väckt protester – hör politikerna inför beslutet. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

Trots protester – besparingar minskar antalet vårdcentraler i Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer bara finnas en vårdcentral i Lindesbergs kommun från och med i höst. Vårdcentralerna i Storå, Fellingsbro och Frövi blir istället mottagningar, med färre läkarresurser på plats. Beslutet tas i hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdag.

Förslaget har väckt protester i norra länsdelen. Bland annat anser Storåborna Emma Rydkvist och Daniel Gustafsson att vårdcentralen i Storå behövs.

Vårdcentralerna får resurser utifrån antal listade patienter. Och enligt hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Behcet Barsom (KD), går inte Storå vårdcentral runt ekonomiskt i dag.

– Skulle de tvingas anpassa sig till budgeten skulle de behöva säga upp personal, då skulle det också bli illa. Men vi försöker lösa det genom att samla våra resurser och fördela de där de behövs när de behövs. Det är den stora skillnaden. Vi kan inte göra allt överallt när vi inte har tillräckligt med personal.

Kan behöva åka längre för vård

Vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden säger att man kan känna sig trygg med att vården kommer finnas kvar i till exempel Storå, trots omorganisationen.

– Det är ju inte jättelångt från Storå till Lindesberg. Och man kommer ju se över vilken vård man kan få på de olika mottagningarna. Det viktiga för mig är att vi har en god och patientsäker vård. Som man då kanske ibland får åka längre till, men att vi kan säkra en jämlik vård i hela kommunen, säger Jenny Sten (S).

Uppfyller inte krav för vårdcentral

Kravet på vårdcentraler innebär bland annat att det ska finnas läkare på plats 45 timmar i veckan. Så kommer det inte vara på mottagningarna framöver. Men det innebär inte att läkarna kommer koncentreras helt till vårdcentralen i Lindesberg.

– Det är inget som hindrar att man kan utgå från Lindesbergs vårdcentral till de här mottagningarna och ta emot patienter, det utesluter vi inte.

Vårdcentralerna i Storå, Fellingsbro och Frövi blir istället mottagningar. De boende hänvisas i stället till Lindesberg. Foto: Mapcreator

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.