Foto: Johannes Weckström SVT

Tvisten om Elgströmska är över

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun och vårdföretaget Attendo har nått en uppgörelse.

Attendo hade ett krav på Örebro kommun på över 17 miljoner kronor efter att kommunen tog över driften av Elgströmska huset för två år sedan.

Samtidigt hade Örebro kommun ett krav på Attendo på 3,7 miljoner kronor för de ökade omkostnader kommunen fick i samband med övertagandet.  Under onsdagen meddelade parterna att de nått en uppgörelse – kraven läggs ner från båda håll.

Elgströmska huset

– Vi vill se framåt och lägga ärendet bakom oss, säger Margareta Nyström affärsområdeschef, Attendo.

Varför kommer ni till den insikten nu?

– Vi upplever att det inte känns aktuellt längre, vi vill blicka framåt och satsa resurser på Attendo Rynningeviken och lägga kraft där för att få en fortsatt bra verksamhet, säger Margareta Nyström.

Hur såg ni på chanserna att vinna om ärendet hade slutat med rättegång?

– Svårt att sia om hur en rättegång slutar, som jag ser det är vi två vinnare idag, fortsätter Margareta Nyström.

Skattepengar

Kommunalrådet Rasmus Persson (C) framhåller också användandet av skattepengar som det främsta skälet till att parterna kom överens.

– Kan vi lösa en tvist utan att gå till domstol är det bättre att lägga ner och dra ett streck över de krav som funnits, säger Rasmus Persson.

Uppgörelsen innebär inte att Örebro kommun i dagsläget planerar att köpa några platser vid Attendos vårdboende i Rynningeviken, enligt Rasmus Persson.

– Gör vi en upphandling, vilket vi inte planerat, kan vi inte begränsa anbuden säger Rasmus Persson (C).

– De har inte gett någon indikation att de ska upphandla eller köpa platser av oss, säger Margareta Nyström på Attendo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elgströmska huset

Mer i ämnet