En liknande manifestation hölls i Kumla den 4 mars Foto: Jennie Wahlgren /SVT

Tyst minut för pojke som tog sitt liv

Publicerad

I Kumla hålls ikväll en tyst minut för en pojke som tog sitt liv tidigare i veckan i Stockholmstrakten. Han var en av de ensamkommande som väntar på besked om uppehållstillstånd.

Bland de personer som är engagerade i frågor som rör ensamkommande flyktingbarn, har nyheten om att en pojke tog sitt liv på ett HVB-hem i Stockhomstrakten tidigare i veckan sänt en chockvåg bland de som kämpar för deras sak.

– Det vi skall göra är helt enkelt att samlas allihop och sörja och visa vårt stöd. För vi är oroliga att det kan komma att hända igen, säger Lena Fritiofsson som är medlem i flera föreningar som kämpar för att de ensamkommande ska få stanna i landet.

Orkar inte engarera sig

Hon har tidigare arbetat på ett HVB-hem under ett halvåroch har kontakter med människor som fortfarande arbetar med flera av de ensamkommande som fortfarande väntar på besked om de får stanna i landet.

– Nu är vi några starka kvinnor som kämpar som galningar här, men vi vet inte hur vi skall göra nu. För alla de som jobbar med ensamkommande orkar inte med att engagera sig. De har fullt upp med att häva alla situationer, säger Lena.

Ond cirkel

På flera fronter försöker de väcka opinion kring det som just nu pågår, enligt de själva i det tysta för en grupp människor som ingen lyssnar på. I början av mars hölls en liknande manifestation i Kumla.

– Vi har skapat den här gruppen nu, som utgår från föreningen familjemöten i Kumla och har skapat en grupp som heter Human Power. Vi gör filmer för att sprida budskapet. Det är så många som har fått vänta så länge och de är så uppgivna. De har inte fått komma på intervju, de skär sig, de äter inte, kan inte sova och skolan säger att de skall komma och förstår inte att de riktigt orkar med. Det har blivit en fruktansvärt ond cirkel. Till slut blir det detta med självmord, för de mår så dåligt, säger Lena Fritiofsson.

Nytt plan lyfter på tisdagkvällen

I början av december lyfte det första planet med personer som skulle deporteras till Afghanistan från Sverige. I samband med var det flera ensamkommande som valde att avsluta sina liv.

På tisdagkvällen lyfter ännu ett plan från Landvetters flygplats med destination Afghanistan och vid förvaret i Kållered utanför Göteborg har flera personer samlats för att visa sitt stöd och försöka upphäva utvisningarna.

– Vi har varit här sedan igår kväll. Vi har en ljusvaka och samlar alla i vårt nätverk och ställer ljus utanför fönstret till deras vardagsrum så att de ser att vi är här. Vi är mellan sextio och sjuttio personer just nu. Sen är det en massa asylrättsjurister som jobbar på verkställighetshinder för de som sitter där inne. De har inte några ombud kvar och har ju inte fått pröva sin rätt utifrån det nya ställningstagandet från Migrationsverket, säger Kinna Skoglund från näverket #Vistårinteut.

Flera unga personer

I förvaret i Kållered finns flera av de personer som kommer att utvisas och flygas från landet ikväll.

– Vi tror att det är runt tjugo stycken. Det vi fått bekräftat är att det är fyra stycken åldersuppskrivna ungdomar. Det är ytterligare fyra, fem som har har hunnit fylla arton, men som kommer att vara barn. Så att det är ganska många unga, säger Kinna.

Vad gäller dödsfallet i Stockholm har hon ingen exakt ålder, men att det skall röra sig om en ung person är klart.

– Vi fick det bekräftat igår, klockan två på natten. Det är en bekräftad källa, så vi vet att det stämmer. De personer som vi har pratat med och som är på plats vet att han var mycket yngre än arton år, säger Kinna Skoglund.

I Kumla hoppas man att det är flera personer som ansluter för att hedra den nu döde pojken vid manifestationen som börjar klockan 18.

– Vi mår jättedåligt. Det är många som mår så dåligt just nu, säger Lena Fritiofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.