Ukrainska familjer om mottagandet i Örebro: ”Så mycket godhet”

Uppdaterad
Publicerad

Trötta, förtvivlade, tacksamma och överväldigade av mottagandet. Känslorna var starka när Citykyrkan i Örebro tog emot två ukrainska familjer på flykt under fredagskvällen.

– Jag kunde aldrig föreställa mig att jag skulle behöva lämna mitt hem och komma till en helt annan kultur, säger Vova Burlaka.

På plats i Örebro togs de båda familjerna emot av såväl representanter från kyrkan som två familjer som valt att öppna upp sina hem.

– Vi har mötts av så mycket godhet och känner en stor kärlek. Det är som att vi har en familj här i Sverige långt från våra hem, säger Vova Burlaka.

Örebro län och kriget i Ukraina

Män i vapenför ålder, melllan 18 och 60 år, får inte längre lämna Ukraina. Men Vova berättar att han ändå fick tillåtelse att göra det:

-  Enligt lag får jag ge mig av eftersom jag har många barn.

Se de ukrainska famlljernas känslosamma ankomst till Örebro i klippet

Män som får lämna Ukraina:

Generellt får inte män mellan 18 och 60 år lämna Ukraina. Förbudet infördes i samband med Rysslands storskaliga anfall mot Ukraina den 24 februari. Men det finns flera undantag och några av dessa är:

  • om man har tre eller fler barn som är under 18 år
  • om man är ensam vårdnadshavare till barn under 18 år
  • om man har barn med funktionsnedsättning som är under 18 eller 23 år (beroende på typ av funktionsnedsättning)
  • om man är adoptivförälder/fosterförälder till barn under 18 år

Källa: Ukrainska ambassaden samt ukrmilitary.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet