Foto: SVT

Unionenordförande: ”Kumla har världsunik kompetens”

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket nu för Kjell-Åke Soting. Som Unionens klubbordförande på Ericsson i Kumla och arbetstagarrepresentant i Ericssons bolagsstyrelse befinner han sig just nu mitt i hetluften.

– Företagets avsikt är att behålla verksamhet i Kumla. Men vad och hur mycket som blir kvar, det förhandlar vi om just nu, säger han.

Kjell-Åke Soting är noga med att poängtera att inget varsel är lagt.

Neddragningar på Ericsson

– Även om man har sagt att det handlar om 3000 jobb som ska bort i Sverige totalt, så är det ju först nu vi går in i fördjupade förhandlingar om hur det här ska gå till. Därför är det för tidigt att säga vad det kommer att innebära i slutändan för Kumla, säger han.

”Finns en världsunik kompetens”

Kjell-Åke Soting har varit en jagad man den senaste tiden. Medier över hela landet har försökt få en intervju, samtidigt som han själv försöker balansera sina två olika roller: som klubbordförande för tjänstemännen i Kumla och som arbetstagarrepresentant i bolagsstyrelsen, med uppdrag att se till hela bolagets bästa – oavsett var i landet och världen verksamheterna är placerade. Men en sak tycker han att han kan säga, och samtidigt ta hänsyn till bägge rollerna:

– I Kumla finns en världsunik kompetens som man inte bara kan flytta bort med en fingerknäppning. Det handlar om ett humankapital som är otroligt viktigt för helheten. Jag värnar med andra ord både medlemmarnas och företagets framtid när jag säger så.

Vill öka förståelsen för Kumlas betydelse

Hur lång tid förhandlingarna kan tänkas ta vill han inte spekulera om, han konstaterar bara samma sak som företaget redan har sagt, att förändringarna ska vara genomförda andra kvartalet nästa år. Men han vet vad han ska lägga kraft på just nu.

– Det finns olika syn inom olika delar av företaget på vad vi ska ha för strategi, så är det. Inom företagets forsknings- och utvecklingsverksamhet finns stort gehör för vad vi gör och kan i Kumla, men tyvärr finns inte samma förståelse inom andra delar av företaget. Det blir nu en viktig del av vårt arbete att försöka ändra på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet