Foto: TT/SVT

Örebro universitet satsar på djurförsök

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten börjar Örebro universitet forska på möss. Personal hoppas att det nya arbetet ska locka fler forskare till universitetet.

Arbetet handlar om utveckling av vacciner, forskning kring hjärt- och kärlsjukdomar och sker tillsammans med Karolinska Institutet och företaget Swetox i Södertälje, som kommer hyra ut labblokaler till medicinska institutet.

Örebro universitet har inte tidigare haft egna möss som försöksdjur och personal vid universitetet ser positivt på det kommande arbetet.

– Vi bedriver redan nu forskning där djurförsök behövs men vi gör det tillsammans med våra samarbetspartners. Nu går vi in i ett treårigt projekt tillsammans med Karolinska Institutet, säger Åke Strid, professor och dekan på Örebro universitet.

Arbetet beräknas kosta omkring 1,6 miljoner kronor om året de kommande tre åren. Om djurförsöken fungerar bra kan det bli aktuellt att universitetet startar upp egna faciliteter att göra djurförsöken i Örebro.

– På sikt kan det bli så men att vi skaffar egna djur, säger Åke Strid.

Vilken typ av djur?

– Möss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.