Foto: Region Örebro län

Nu kan blodsockret mätas med telefonen

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan du mäta ditt blodsockervärde kontinuerligt med telefonen. Den nya tekniken riktar sig till människor med diabetes och Sverige är först ut med att lansera den. Tre personer från Örebro län ska testa och utvärdera mätaren.

Blodsockervärdet måste kontrolleras flera gånger per dag om man har diabetes typ 1. Värdet ska vara stabilt för att minska risken för komplikationer och för att man trots diabetes ska ha en bra livskvalitet. Genom att ha en mätare som skickar datan vidare till en app ska det vara enklare att hålla en jämn nivå.

I Region Örebro län finns tre av de totalt 15 testpersonerna i hela världen. Tekniken är på väg att lanseras även i andra länder, bland annat i Tyskland. En av de som ska utvärdera appen efter tre månader är Pontus Nyström.

Läs mer: Pontus välkomnar den nya mätmetoden

Sätts in likt en p-stav

Den nya blodsockermätaren används genom att en sändare sätts in under huden på patientens överarm, precis som när en p-stav sätts in. En transmitter tejpas fast i anslutning för att läsa av värdena och överför dem till en app där patienten kan utläsa blodsockervärdet.

Eric Schwarcz, överläkare på medicinska kliniken på USÖ, tror att den nya mättekniken är framtiden.

– Det här nya sättet att hålla koll på sitt blodsocker är framtiden. När alla går runt med en smartphone är det ju mest lämpligt att kunna utläsa värdena där istället för en separat mätare. Transmittern kommer också att utvecklas och bli plattare och mindre.

Vilka kommer kunna ta del av den nya mätaren?

– Först måste vi utvärdera och se hur bra den är. Sedan är det så klart också en prisfråga. Det finns redan liknande varianter ute på marknaden, men det här är den första där mätaren är ansluten till en app i en smartphone, säger Eric Schwarcz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.