Foto: Johannes Weckström /SVT

Utlandsfödda dominerar i städbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Det är vanligt att nyanlända tar arbete som städare för att komma in på den svenska arbetsmarknaden, men många med hög utbildning blir kvar i branschen. Vi har träffat två lokalvårdare som skapat ett nytt liv i Sverige.

Att ta ett städjobb är ett vanligt sätt för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden, det visar inte minst färsk statistik från Statistiska Centralbyrån.

Men en stor andel är högutbildade och vissa har till och med forskarbakgrund. I dagarna två träffas föreningen Städbranschen Sverige på Örebro universitet för att ta upp frågan om integration i arbetslivet.

Städar 80.000 kvadratmeter

Yossef Eljammal och Fitim Hasani har redan varit uppe länge när SVT Nyheter Örebro kommer på besök på universitetet i Örebro för att skildra deras arbete. Det är inte vilket arbete som helst.

Tillsammans är de ett 30-tal kollegor som kontinuerligt städar hiskeliga 80.000 kvadratmeter, de skurar hundratals toaletter, oljar in trägolv och putsar tusentals fönster.

– Vi börjar kvart över sex på morgonen och jag som pendlar till arbetet från Hallsberg kliver upp kvart över fyra för att hinna hit, säger Yossef Eljammal.

Gick in i väggen

Han kom till Sverige från Libanon för 26 år sedan. Uppvuxen i en företagarfamilj och själv utbildad kylmontör i hemlandet. Här satsade han på egenföretagande inom livsmedelsbranschen och jobbade hårt. Alltför hårt och gick till sist in i väggen av alla krav.

– Det var en hel del med revisorn att göra och skattemyndigheterna och alla siffror som skulle stämma till slut och de hade frågor. Det var inköp, utförsäljningar och nej, det blev rörigt. Så jag sålde det hela och blev mycket utbränd och jag blev sjuk. Och så kom jag till den här branschen och har fastnat i den, säger Yossef.

Snickardröm blev nattjobb

Hans kollega Fitim Hasani flydde från Kosovo för 25 år sedan, precis innan kriget bröt ut. Som utbildad snickare hade han en dröm om att starta egen firma, men insåg att det skulle bli för dyrt. Han och hustrun var båda överens om att jobba sig fram. Därför blev det städbranschen för Fitims del. Men under 14 år var det ett ensamt arbete.

– Jag jobbade natt med att städa maskiner på en korvfabrik. Det var ett stängt arbete. Jag träffade inte många. Idag här på universitetet kan jag kommunicera med människor och jag lär mig mycket, säger Fitim Hasani.

Hög tröskel till arbetsmarknad

35.000 personer med utländsk bakgrund arbetar inom städbranschen. Det visar SCB:s förska statistik baserad på 2014. Nära 4000 av dem är högutbildade och vissa har till och med forskarbakgrund från sina hemländer. Sverige sticker ut när det gäller tröskelns höjd för att komma in på arbetsmarknaden.

Just nu pågår en konferens på Örebro universitet som anordnas av föreningen Städbranschen Sverige som tar upp branschens betydelse för att människor skall inkluderas i samhället.

– Vi vill med den här konferensen visa upp goda exempel och vi har personer med som berättar om sin resa, säger Carina Boman Helgesson. Det är nog så för många, tror jag, att man byter bransch och stannar i städbranschen. Vi kan ta hand om dem och de kan växa både i språket och i arbetet.

Nyanlända i städbranschen

2014 arbetade 35.000 personer med utländsk bakgrund inom städbranschen.

Nära 4000 av dem var högutbildade och vissa hade forskarbakgrund från sina hemländer.

Sverige sticker ut när det gäller tröskelns höjd för att komma in på arbetsmarknaden.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.