Annahelena Jernberg (S) har fått gehör för en översyn av regler kring landsbygdsutveckling i strandnära läge. Foto: Hällefors kommun /SVT

Välkommen översyn för strandrik kommun

Publicerad

Ett förenklat regelverk när det gäller strandnära byggande är av största vikt för att landbygden skall överleva. Det menar kommunstyrelsens ordförande i Hällefors som välkomnar regeringens beslut om en översyn av LIS.

Regeringens uppdrag att se över reglerna för landsbygdsutveckling i strandnära läge välkomnas av kommunstyrelsens ordförande i Hällefors.

– För landsbygden och Hällefors kommun är det här jätteviktigt. Det är en stark utvecklingsfråga. Det är i det här vi har en stark konkurrensmöjlighet i det urbaniserade samhället, säger Annahelena Jernberg (S).

Lockande projekt riskeras av regelverk

Hon har av egen erfarenhet kunnat konstatera att dagens regelverk lämnar en del i övrigt att önska. Bland annat när det gäller planerna för en resort i Grythyttan, som skulle betyda mycket för kommunens attraktionskraft. Eftersom man från början visste att det skulle innebära en omfattande process för att få tillstånd att bygga nära vatten så har det varit ett omfattande arbete.

– I den vevan som projektet började ta form startade vi upp en översiktsplan och samtidigt, för att snabba på processen med LIS och inte få den på efterkälken med alla processer som är så tog vi ju ett aktivt beslut i kommunfullmäktige att de här skall gå parallellt. Så vi har och har haft nära diskussioner med Länsstyrelsen och det är bra, men det finns fortfarande mycket att göra för att underlätta de här processerna, det tror jag, säger Annahelena.

Stor potential

För kommunen skulle en konkurrensfördel kunna vara just möjligheten att bygga strandnära. Men byråkratin försvårar.

– Det måste vara snabba processer. Här har vi mellan sex och sjuhundra sjöar och vattendrag, så att för oss skulle det här vara en stor potential, säger Annahelena Jernberg.

Träget arbete att påverka

Kommunen har tryckt på om saken till regeringen och det har skett på flera fronter.

– Det är klart att vi har lyft det. Jag har lyft det när jag träffat landshövdingen och ministrar. Vi hade landsbygdsministern här för några veckor sedan. Vi lyfter ju så många frågor vi kan så att vi vet att de tar vägen upp till Stockholm. Det är ju så man gör för att få iväg hur det ser ut på landsbygden. Det finns ju många frågor för regeringen hur man skall stärka landsbygden, säger Jernberg.

Det här var en sak på en lång lista, eller? Vad är nästa punkt?

– Det är att se över regelverket kring avlopp och reningsverk. Det är ju klart att man skall ha fungerande VA-anläggningar, men för mindre kommuner så blir det jättestora kostnader om man skall följa det som länsstyrelsen tycker att vi skall följa. Det är ett jättejobb för de myndighetsnämnder som har uppsiktsplikten över det här och som det ser ut nu så innebär det att vi till slut att utarmat möjligheten för att folk skall kunna bo kvar på landsbygden, säger Annahelena Jernberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.