Dessa tre taxvalpar har hittats dumpade längs E18 i helgen. Foto: Polisen

Valpar dumpade längs E18

Uppdaterad
Publicerad

Tre hundvalpar har hittats dumpade längs E18 i helgen. Trots efterlysningar på sociala medier har man inte kunnat hitta någon ägare, och polisen tror att det blir svårt att hitta den som gjort sig skyldig till brottet.

Det började vid lunchtid i fredags då en taxvalp hittades i Karlskoga. Hunden togs om hand av polisen som lade ut information och bild på sociala medier.

– Sådant brukar ge napp – speciellt om man har förlorat en valp, men det har varit tvärtyst, säger Anders Wallin vid Örebropolisen.

Senare under fredagskvällen hittades ytterligare en valp av samma ras i Årjäng i Värmland, och i går hittades en tredje valp i Karlstad. De tre valparna verkar komma från samma kull.

– Det verkar som att det är någon som har dumpat dem längs E18, säger Anders Wallin.

Bor hos jourfamiljer

Hundarna är omhändertagna och bor hos jourfamiljer över helgen. På måndag ska polisen fatta beslut om valparnas framtid.

– Jag kan säga att det redan nu finns massor av folk som vill ta hand om de här hundarna, så vi ska nog inte behöva avliva dem i alla fall.

Har ni varit med om något liknande tidigare?

– Ja, faktiskt. Det har hänt vid ett par tillfällen de senaste åren att folk har dumpat sina oönskade djur efter en och samma huvudväg. För några år sedan hade vi några kinesiska nakenhundar som dumpades längs riksväg 50. Då visade det sig vara en psykiskt sjuk kvinna som låg bakom brottet.

Den som är djurhållare är skyldig att ha tillsyn över sina djur och gör sig skyldig till vanvård om skyldigheten inte efterlevs.

– Som det ser ut nu får vi nog aldrig reda på vem som har dumpat de här hundarna, säger Anders Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.