Drop in-vigslar har blivit allt vanligare under senare år. Foto: TT

Var spontan – säg JA

Uppdaterad
Publicerad

Funderat på att gifta er? I dag finns möjligheten till drop in-vigsel i Adolfsbergs kyrka i Örebro.

Det här är tredje gången som Svenska kyrkan i Adolfsberg arrangerar drop in-vigslar. Förra året var det fem par som passade på att viga sig.

– Ett par skulle prompt ha sin hund med sig, säger prästen Per Reinholdson som höll i vigslarna ifjol.

Prästen Per Reinholdson håller i drop in-vigseln. Foto: Privat

Finns vittnen

Kyrkan står öppen mellan 11 och 15 och förutom präst finns även musiker och vaktmästare på plats. Så för den som redan ansökt om hindersprövning går det att vara spontan.

– Då har vi två vittnen. Redan nu har vi ett par som föranmält sig, säger Per Reinholdson.

Varför erbjuder ni drop in-vigslar?

– Vi vill göra det lite enklare, alltså inte kvalitetsmässigt. Nu kan den som vill gifta sig, men inte ha en stor apparat passa på, säger han.

Läs mer: De slog till – efter 37 år

Drop in-vigslar har blivit allt vanligare under senare år och så sent som på motorveckan i Karlskoga i somras arrangerades drive in-vigslar.

– Jag tror att det är en motreaktion till alla gigantiska vigslar vi kan se på TV. Det är inte alla som trivs med det. Det kan låta oromantiskt, men för vissa är det mer – ”nu kör vi, så får vi det gjort”, säger Per Reinholdson.

FAKTA

Första gången Örebro pastorat hade drop in-vigsel var 2015 i Adolfsbergs kyrka.

Första drop in-dopet var i februari 2012 i S:t Nicolai kyrka. Då döptes 23 personer, där den äldsta var 81 år och den yngsta ett halvår.

Förra lördagen döptes fem barn och unga när det var drop in-dop på S:t Nicolai kyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.