Mycket har hänt i Pernillas liv sen vi träffade henne i maj 2017. Här med hunden Rico. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

”Varje dag räknas – det borde kommit igång tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

När man har abstinens och det känns som om man håller på att dö – då väntar man inte på att det ska komma rena sprutor på posten. Det säger 27-åriga Pernilla som har ett långvarigt heroinmissbruk bakom sig.

Vi träffade Pernilla första gången i maj 2017 efter att sjukvårdspolitikerna beslutat att det skulle starta ett sprutbytesprogram i Örebro. Något som Pernilla var positiv till då och som hon fortfarande är positiv till.

– Det här med nolltolerans mot narkotika stjälper mer än det hjälper, det är jättebra att sprutbytet startar, säger hon.

Missbruksvården i Sverige

Smittades av hepatit C

När Pernilla var aktiv i sitt missbruk delade hon sprutor med andra och smittades av hepatit C.  Nu är hon i behandling mot beroendet och avslutar dessutom i dagarna en tremånaders behandling för att förhoppningsvis bli botad från hepatiten.

– Man tar ett piller varje dag i  tre månader, jag har blivit trött av medicinen men det är det helt klart värt, säger Pernilla.

Trögt i starten

Pernilla berättar att det länge pratats om sprututbytesverksamheten bland de som har ett injektionsmissbruk, men hon tror att det kan ta ett tag innan folk söker sig dit när det väl öppnar.

– Många saknar tillit och känner sig svikna av myndigheter och är rädda för få ett LVM (lagen om vård av missbrukare i vissa fall) och bli frihetsberövade, säger Pernilla.

Men kan inte LVM rädda liv?

– Jo det kan det men det borde vara för en kortare period. Jag ville komma till ett behandlingshem men blev istället inlåst på LVM i ett halvår och där får man ingen vård. Man blir inlåst och där finns alltid droger på insidan, säger Pernilla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missbruksvården i Sverige

Mer i ämnet