En utredning visar att det är möjligt att ta vatten från Vättern. Foto: Johannes Weckström/SVT

Vatten från Vättern kan dröja tio år

Uppdaterad
Publicerad

Nu tas det första steget för åtta av länets kommuner att bilda ett gemensamt bolag som ska förse medborgarna med dricksvatten från Vättern.

Sedan 2008 har ett antal kommuner i Örebro län deltagit i ett projekt för att se över om det är möjligt att ta dricksvatten från Sveriges andra största sjö, Vättern.

SVT Play: Se inslaget om den planerade vattenledningen

Vattenbristen i Örebro län

Formella beslut i september

Utredningen visar att det är möjligt. På tisdagen stod det klart att kommunerna är redo att påbörja sitt arbete för att kunna fatta beslut om man är med eller inte. Senast i slutet av september i år ska de formella besluten i varje kommun vara fattade. Efter det kan man gå vidare för en bolagsbildning. Peder Eriksson på Länsstyrelsen är samordnare för projektet.

– Förväntningarna nu är att det bildas ett bolag och det kan ordna så att vi får vatten från Vättern.

Hur viktigt är vattnet därifrån?

– Det är väldigt viktigt om man tänker på det läge som är nu till exempel med att det är för lite vatten men det kan också vara att det är kvalitetesförsämringar i det vatten som finns. Det är också så att man kan behöva försäkra upp så att man har en ordinarie vattenförsörjning och en reservvattenförsörjning, säger Peder Eriksson.

Beräknas ta tio år

Under projektets gång har mängder med prover tagits och vattenkvaliten i Vättern är god. Men de som bor nära Vättern kan se att vattennivån sjunkigt. Och så låga nivåer som det är just nu har det inte varit på 40 år. Men det är inget att oroa sig för, enligt Peder Eriksson.

– Vättern har ett medelvattendjup på 40 meter och ett maxdjup på 129 meter, så det finns mycket vatten.

Kostnaden för att ro projektet i land med en bergtunnel, ledningar och ett nytt vattenverk beräknas landa på 3, 6 miljarder kronor. För en normalvilla i Örebro beräknas det betyda en höjd avgift med cirka 100 kronor i månaden.

Men det är fortfarande långt kvar tills ett nytt vatten rinner i Askersund, Hallsberg, Kumla, Laxå, Lekeberg, Lindesberg, Nora och Örebro.

– Någonstans runt 2027 räknar vi med att det kan vara verklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet