Marcel Minnegal, VA-chef i Kumla. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Kumlas vattenkraftschef: ”Skruva åt kranen”

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivåerna i Tisaren ligger riktigt lågt vilket innebär att Kumlas vattensituation är bekymmersam. Vattenkraftschefen, Marcel Minnegal, vädjar nu till boende i kommunen att spara på vattnet så att det inte tar slut.

– Det är första gången sedan år 1975, då verket byggdes, som vi går ut med sådan här information. Situationen har aldrig varit såhär dålig förut, säger Marcel Minnegal.

Kumla får sitt vatten från bland annat Rullstensåsen. Men de största volymerna kommer från sjön Tisaren, som delas tillsammans med Hallsbergs vattenförbrukare. Snart har två månader gått av det nya året, och det ser inte särskilt ljust ut gällande Tisarens vattennivåer.

Vattenbristen i Örebro län

60 cm under önskad nivå

–   Vi hade hoppats på att de skulle stiga under vintern, men det har inte blivit så. De ligger 60 centimeter under vad vi vill ha, säger Marcel Minnegal.

Läs också: Kumla försöker säkerställa vattenförsörjningen

Eftersom situationen blivit så allvarsam har Kumla nyligen informerat vattenförbrukande företag i kommunen om vad som pågår. Nu vänder man sig också till invånarna och uppmanar dem att vara sparsamma. Marcel Minnegal har gjort en skrivelse med råd till hushållen. Efter att ha gått igenom den med Hallsbergs kommun kommer den publiceras.

Tror inte folk är medvetna

– Duscha istället för bada. Låt inte vattnet stå och rinna om du inte använder det just då. Stäng av kranen. Allt vatten vi inte förbrukar sparas i Tisaren och ger oss mer tid. Att fylla poolerna i sommar kommer vara rena lyxen. Dricksvattnet går ju före, säger Marcel Minnegal.

Kumla kommer, efter samspråk med Hallsberg, lägga ut råden på sin hemsida. Vattenkraftschefen tror inte att gemene man är medveten om att dricksvattnet kan ta slut.

Regn enda lösningen

– Jag har försökt sprida det här. Risken finns ju att folk inte bryr sig och fortsätter som vanligt. Vi måste ta det här på allvar, säger Marcel Minnegal.

Vad är lösningen på problemet?

– Den enda lösningen som finns är att det kommer regn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet