Djupadalsbadets gym har hamnat mitt i en politisk strid om vem som ska driva det – kommunen eller privat sektor. Foto: Jesper Mattsson/SVT

”Vi ska hålla på med vård, skola, omsorg – inte gym”

Uppdaterad
Publicerad

Många lokala politiker är kritiska till att Kumla kummun bedriver ett gym i Djupadalsbadet. De tycker kommunen konkurrerar med den fria marknaden. Men kommunalrådet håller inte med.

– Jag ser inte att vi har konkurrerat ut de privata aktörerna, säger Katarina Hansson (S).

När Kumla fick ett nytt badhus för några år sedan byggdes ett gym på övervåningen. Det är öppet för allmänheten, men också tänkt som en möjlig plats för kommunens anställda att träna på.

Men ända sedan planeringstadiet har gymmet varit omdiskuterat. Flera partier är emot att kommunen driver det i egen regi.

–  Vi får inte konkurrera med privat verksamhet. Det gör vi här, säger Jan Engman, Centerpartiet i Kumla.

Jan Engman (C) Foto: Jesper Mattsson/SVT

”Tycker att det är fel”

Även Kristdemokraterna och Liberalerna i Kumla menar att kommunen ska sluta driva gym.

–  Vi tycker att det är fel. Man borde försöka hitta en entreprenör som är villig att driva gymmet säger oppositionsrådet Christian Lahesalu (L).

Christian Lahesalu (L) Foto: Jesper Mattsson/SVT

Har förekommit protester

Almega Friskvårdsföretagen protesterade igår mot att Hallsbergs kommun  avslutar sitt kontrakt med en privat gymkedja för att istället driva gymmet i Alléhallen på egen hand.

Hallsbergs styrande politiker har tittat på hur man har gjort i just Kumla. För i Kumla finns det förutom kommunens anläggning också flera privata gym.

Utan möjlighet att träna

–  Jag ser inte just i Kumla att det har konkurrerat ut de privata aktörerna. Det tycker jag är bra, för privata aktörer behövs också. Men vi måste säkerställa vårt uppdrag gentemot vår personal, och det har vi gjort, säger kommunalrådet Katarina Hansson (S).

Katarina Hansson (S) Foto: Jesper Mattsson/SVT

SVT Play: Se hela inslaget här

Varför kan ni inte göra det genom att köpa från de privata?

–  Över tid kan en privat aktör lägga ner av olika anledningar. Då står vi där utan möjlighet att träna.

Centerpartiet förbereder nu för att ta upp frågan i kommunfullmäktige ännu en gång.

–  Vi ska hålla på med vård, skola, omsorg – inte gym, säger Jan Engman (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.