Foto: SVT

Vildsvin äter upp Ingemars åkrar – kostar 250.000 om året

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvin ställer till med stora problem för framför allt lantbrukare i länet. På Alkvetterns gård i Karlskoga orsakar vildsvinen dyra skador trots intensiv jakt.

Grisuppfödaren Ingemar Olssons åkrar är rena kalaset för traktens vildsvin. Han odlar mat till sina egna grisar men bjuder ofrivilligt vildsvinen på föda för runt en kvarts miljon kronor om året.

Vildsvin finns i hela Örebro län men framförallt i områden där jordbruk blandas med skogsbygd. Hur många de är finns inga exakta siffror på men, bara runt Alkvetterns gård håller stora flockar till i skogen.

– Bedrivs ingen jakt kommer popuationen att öka, det är en art som får många ungar, säger Johanna Månsson Wikland, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Örebro.

Det är tillåtet att jaga vildsvin året om, med några undantag. Länsstyrelsen är ytterst ansvarig för vildsvinsbeståndet. Idag finns inga regler för hur många djur som får eller ska skjutas, istället är det upp till varje markägare att ansvara för beståndet på sin mark.

Krävande jakt

– Om markägare och jägare inte kommer överens och inga andra åtgärder fungerar så har vi mandat att kliva in, säger Johanna Månsson Wikland.

Att jaga vildsvin är krävande, inte minst för att de är nattdjur och jagas i mörker och skymning.

– Ska man lyckas med det här måste man vara ute varje natt så vi tar hjälp av grannar och andra i jaktlaget som är med och hjälper oss, berättar Ingemar Olsson.

Hur många vildsvin skjuter ni?

– Som det är nu, två till tre i veckan, säger Ingemar Olsson.

– Man måste gå ihop, lantbrukare och jägare i ett område, för att kunna lösa bekymmer som uppstår, säger Johanna Månsson Wiklund.

Vildsvin ställer också till med problem i trafiken och i vanliga trädgårdar.

– Det bästa är att sätta upp staket och att inte ha en öppen kompost eller fallfrukt som lockar vildsvinen, säger Johanna Månsson Wikland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.