Efter att SVT uppmärksammat Parkinson-sjuke Arne Ivarssons situation vill nu Ingmar Ångman, chef på socialförvaltningen i Degerfors, att lagen om personlig assistans görs om. Foto: SVT

Vill se lagändring efter SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT uppmärksammat Parkinson-sjuke Arne Ivarssons situation vill nu chefen på socialförvaltningen i Degerfors att lagen om personlig assistans görs om.

– Jag tycker att när det gäller personlig assistans så vore det mycket enklare för den enskilde och för myndigheterna, för det är krångel med detta, att det bara fanns en instans som var ansvarig för beslut och finansiering av personlig assistans, säger Ingmar Ångman.

Arne Ivarsson drabbades av Parkinson när han var 35 år gammal. Nu är han så pass sjuk att han inte längre varken kan äta eller klä sig själv.

SVT granskar LSS-lagen

Ansvaret föll på kommunen

Som vi har rapporterat tidigare fick försäkringskassan efter en prejudicerande dom 2009 rätt att inte ge hjälp till de som kan äta själva. Något som de då ansåg att Arne kunde. Därför drogs hans assistansersättning in och istället föll ansvaret för hans omsorg på kommunen.

– Det jag ser är en person med väldigt omfattande behov av insatser och stöd för att klara sin livssituation, säger socialchefen Ingmar Ångman.

– I anslutning till att Arne fick det indraget var det också andra som fick det och får det på grund av en ändrad rättstillämpning, jag kan tycka att den ändringen inte är korrekt, säger Ingmar Ångman.

Hur påverkar det kommunen?

– Det är klart att assistansersättningen var en ersättning från staten till ett uppdrag som egentligen är oförändrat och kommunen får ta hela ansvaret.

”Krångel med detta”

Kommunen får alltså, enligt socialchefen, ta en stor kostnad som egentligen borde hamna på staten. därför anser Ingmar Ångman att systemet borde göras om.

– Idag är det flera instanser som kan pröva rätten till assistans. Det skickas pengar fram och tillbaka mellan kommunen och försäkringskassan. Jag tycker att när det gäller personlig assistans så vore det mycket enklare för den enskilde och för myndigheten för det är ett krångel med detta om det bara fanns en instans, säger Ingmar Ångman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar LSS-lagen

Mer i ämnet