Vill starta brytning trots miljöhot

Uppdaterad
Publicerad

Trots att ingen vet hur skifferbrytningen i Kvarntorp kommer att påverka miljön på långsikt vill Svenska skifferoljeaktiebolaget starta upp ny brytning i området.

Nu i juli kan de komma igång med provborrningar något som kumla kommun motsätter sig.

– Människor som har funnits och levt här har vittnat om hur miljön var här då de hade driften i fullgång, Därför säger vi att vi inte vill ha en sån verksamhet i Kumla kommun, säger kommunalrådet Katarina Hansson (S).

Kvarntorpshögen

Det är snart 50 år sedan skifferbrytningen i Kvarntorp lades ned... fortfarande syns tydliga spår i naturen och ingen vet hur miljön kommer att påverkas när högen slocknar och de giftiga ämnena i värsta fall läcker ut i grundvattnet.

Saneringen beräknas kosta flera hundra miljoner.

Nya borrningar på gång

Trots det är företag intresserade av att starta upp skifferbrytningen igen. Redan nu i juli räknar ett företag med att starta provborrningar i området.

Det enda som krävs är att de kommer överrens med markägarna eller får ett beslut från bergsstaten.

– Vi hävdar med envishet att det inte är lämpligt. Dels ska de borra igenom skifferlager och det kan påverka grundvattnet, säger Katarina Hansson (S).

Kommunen lyfter miljöaspekten som argument mot ny brytning. Samtidigt skulle satsningarna ge nya jobb – som mest jobbade tidigare 1400 personer med skifferbrytningen i kvarntorp men trots det vill kommunen inte se någon ny verksamhet

– Vi vill inte ha gruvdrift i kommunen. Varken öppna eller underjorden gruvor, säger kommunalrådet Katarina Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarntorpshögen

Mer i ämnet