I Kumla har vänsterpartiet och moderaterna bytt ideologisk utgångspunkt i frågan om kommunen bör ansvara för Djupadalsbadets gym. Foto: Jesper Mattsson/SVT

(V)(M) i ombytta roller – vänsterpartiet vill privatisera kommunens gym

Uppdaterad
Publicerad

Den infekterade gymkonflikten i Kumla fortsätter. Nu sätter vänsterpartiet ner foten och säger att gymmet ska privatiseras. Samtidigt tycker moderaterna att gymmet ska fortsätta drivas i kommunal regi.

– Vi ska inte konkurrera med den privata marknaden på det här viset, säger vänsterpartiets ordförande i Kumla.

Vänsterpartiet i Kumla är kritiskt till att kommunen valt att driva ett gym. De tycker inte att det hör till en kommuns kärnverksamhet att syssla med den typen av verksamhet.

– Vi tycker det är problematiskt av flera anledningar, säger Staffan Göransson som är ordförande för Vänsterpartiet i Kumla.

– Kommunen ska fokusera på kärnverksamheten, alltså skola, vård och omsorg. Vi ska inte konkurrera med den privata marknaden på det här viset, det är illojalt mot Kumlas företagare, säger han.

Frågan splittrar kommunens partier

Nu ska Vänsterpartiet därför samarbeta med centern, kristdemokraterna och liberalerna och försöka få till en omröstning i kommunfullmäktige.

Samtidigt samarbetar majoriteten i Kumla, bestående av socialdemokraterna och moderaterna, för att bibehålla gymmet i kommunens regi.

”Moderaterna åker specialslalom”

Moderaterna säger att det är den bästa lösningen eftersom att man säger sig inte kunna hitta en privat aktör som vill driva gymmet.

– Det känns som att moderaterna åker lite specialslalom. Jag tror att de inte riktigt ansträngt sig för att hitta en privat köpare, säger Staffan Göransson.

Hur tror du era väljare kommer reagera på att ni vill privatisera kommunägda bolag?

– Jag tror det kommer stärka förtroendet för oss eftersom att vi vill se till att skattepengarna hamnar de hör hemma och inte i något gym, säger vänsterpartiets ordförande i Kumla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.