Foto: SVT

Thorstens son tog sitt eget liv – ”Hur kan man misslyckas så?”

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 1100 väljer att ta sitt liv varje år i Sverige, enligt socialstyrelsen. Ungefär hälften av dem har varit i kontakt med sjukvården under sin sista månad i livet. Samhället måste börja ta ansvar för de här patienterna, menar Thorsten Karlsson, vars son tog sitt liv förra året.

Det är två dagar som Thorsten Karlsson från Täby aldrig kommer att glömma. En marsdag förra året då hans 37-åriga son Magnus tog sitt liv. Och dagen, en knapp vecka innan, då Torsten Karlsson följde med Magnus till psykiatriska akutmottagningen i Västerås, eftersom sonen led av akuta självmordstankar.

– Sjuksköterskan frågade, har du tänkt ut en metod? Och han svarade ja, säger Torsten Karlsson.

Tvärsnytt granskar psykiatrin

– Då förväntade man sig att de kommer med maximal uppställning.

Började 2012

Det var år 2012, berättar Torsten Karlsson, som allt började. Magnus var utbildad civilingenjör, stod mellan jobb och fick sömnbesvär. Han sov till slut bara 3-4 timmar per natt. Så småningom knackade depressionen på dörren.

– Och den blev ju bara djupare och djupare. Han såg mer och mer mörkt på att klara upp tillvaron. Jag försökte få honom att tro på att han skulle ta sig igenom detta. Men då vissa saker är problematiska, dyker andra saker upp som man inte behövt hantera tidigare i livet.

Och i mars sökte Magnus alltså hjälp på akutpsykiatrin tillsammans med pappa Thorsten. Han led då av en djup depression, hade tampats med sömnsvårigheter sedan månader tillbaka och hade akuta självmordstankar. Men istället för att bli inlagd fick han en remiss tillbaka till vårdcentralen och bland annat sömntabletter mot sömnbesvären.

– Vi togs i och för sig emot av två läkare, säger Torsten Karlsson. Men besöket var överstökat på 20 minuter och blev mer eller mindre ett resonemang kring konsekvenserna med att ta sitt liv...och någon suicidundersökning gjordes inte.

Besviken på vården

Han är otroligt besviken på vården i Västerås.

– Jag litade på läkarna, men så här i efterhand borde jag ha krävt mer. Under de betingelserna ska man läggas in! Och det var inte heller någon som berättade för mig att när en person bestämt sig för att ta sitt liv, så kan personen plötsligt må bättre. Det hade tagit fem minuter till av läkarens tid, fem minuter. Men inte ens det lilla kunde de bjuda på.

– Jag förstår inte hur man kan misslyckas så fatalt, när det gäller vårdinsatser från det lasarettet, säger Torsten Karlsson.

Solveig Landquist, verksamhetschef vid Vuxenpsykiatrin i Västmanland säger till Tvärsnytt att hon inte vill uttala sig i det specifika fallet.

Hit kan du ringa för stöd om du eller någon du känner mår dåligt:

Nationella hjälplinjen:

020-22 00 60

Erbjuder psykologisk hjälp. Öppet 13-22 alla dagar

Jourhavande medmänniska:

08-702 16 80

Öppet 21-06 alla nätter

Jourhavande präst:

112

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvärsnytt granskar psykiatrin

Mer i ämnet