Foto: SVT

Åklagaren: 45-åringen drev flickan mot döden

Uppdaterad
Publicerad

Här är åtalet mot den misstänkte nätpedofilen.

Under förmiddagen lämnade åklagaren Pia Åsberg in åtalet mot den 45-årige mannen från Göteborgstrakten som misstänks för flera sexualbrott mot barn.

Det mest uppmärksammade fallet, och som blev hela startskottet för utredningen mot mannen, var när en 13-årig flicka i Kumla tog sitt liv genom att ställa sig framför ett tåg.

Nätpedofilen

Utnyttjats sexuellt

Enligt åtalet ska 45-åringen under tiden 3-7 mars i år ha utnyttjat den 13-åriga flickan sexuellt genom att få henne att posera naken och i underkläder via Skype. 45-åringen ska sedan ha uppgett för flickan att han filmat och dokumenterat den hon gjort.

Han ska dessutom ha ljugit om sin ålder och identitet, samt vid upprepade tillfällen hotat att sprida det sexuella materialet vidare på Facebook, Instagram samt skicka det till hennes idrottstränare och lärare om hon inte poserade på nytt framför webbkameran.

Trots att flickan vid upprepade tillfällen ska ha vädjat till 45-åringen om att förstöra materialet, och skrev att hon skulle ta sitt liv om han spred materialet, fortsatte 45-åringen att hota henne med avsikt om fortsatt posering. Det har enligt åtalet drivit den 13-åriga flickan att ta livet av sig, något som skedde den 8 mars.

Förnekar all kontakt

När polisen i ett tidigt förhör konfronterar 45-åringen med uppgifterna om den 13-åriga flickans självmord, svarar han följande:

– Jag hade varit tokig om det hade gällt min dotter, det kan jag säga. Men jag har ingen aning, säger mannen, som samtidigt förnekar all kontakt med 13-åringen.

I förhören berättar 45-åringen även hur han brukar säga till sin tonåriga dotter att aldrig visa sig på det sättet på nätet.

Totalt åtalas 45-åringen på 25 punkter. De flesta gäller försök att få unga flickor att posera för honom. Majoriteten av flickorna var 13 och 14 år, men där finns även fyra 12-åringar och en 11-åring.

Även en man eller pojke, vars profilbild 45-åringen stal och använde när han sökte efter sexkontakter med flickorna, finns med i åtalet. Där rubricerar åklagaren det som ofredande.

Våldtäkt mot barn

45-åringen åtalas även för våldtäkt mot barn då han vid ett 15-tal tillfällen ska ha haft samlag med en 14-årig flicka i sin bostad. Att flickan var under 15 år har 45-åringen insett ”eller i vart fall haft skälig anledning” att anta, enligt åklagaren.

45-åringen, som har suttit häktad i ett halvår, nekar till alla anklagelser mot honom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofilen

Mer i ämnet