Foto: SVT

Efter volleyskandalen – nu har förbundet granskat klubbarna

Uppdaterad
Publicerad

Dubbla kontrakt och svarta löner. I höstas kunde Tvärsnytt som bekant avslöja ett omfattande fusk inom svensk elitvolleyboll, där bland annat fjolårets SM-finalister Lindesberg Volley och Katrineholm var inblandade. Och nu har volleybollförbundet dragit igång en egen granskning.

Det var i höstas som Tvärsnytt avslöjade att Lindesbergs Volley använt sig av otillåtna skenkontrakt för att säkra arbetstillstånd för sina utländska spelare.

För att få arbetstillstånd i Sverige som icke EU-spelare krävs en lön på minst 14.300 kronor i månaden. Det var också den summa som Lindesberg skriftligen uppgav till Migrationsverket för de båda spelarna Crystal Palmer och Nadya Greseva.

Volleyfusk

Separata kontrakt

Men bakom kulisserna skrevs separata kontrakt med spelarna. Kontrakt som innebar att den verkliga lönen blev betydligt lägre – som mest cirka 5.000 kronor i månaden.

Även Katrineholm, som förra säsongen spelade SM-final mot just Lindesberg, ertappades med att ha betalat ut svarta löner för flera av sina utländska spelare.

Har de här historierna skadat volleybollen?

– Självklart har det skadat.  Men samtidigt har det varit bra för oss, för nu kan vi göra rätt för oss gentemot myndigheter och spelare, säger Saffet Eraybar, ordförande i svenska volleybollförbundet.

Omfattande granskning

Och rätt för sig försöker nu volleybollförbundet se till så att elitklubbarna gör. Efter avslöjandet i höstas påbörjade förbundet en omfattande granskning av sina elitklubbar. Man har begärt in skatteredovisning, dock endast från i höstas, och i den redovisningen har förbundet inte hittat några oegentligheter än.

I början av januari arrangerades även en utbildning där volleybollförbundet, riksidrottsförbundet och några av elitklubbarna deltog.

– Jag är inte helt nöjd. Men vi är så pass nöjda att vi kan gå vidare. Det blev en riktig genomkörare där föreningarna fick ställa frågor, där de fick sina svar. Det blev en öppen genomgång vilket kommer hjälpa oss i framtiden, säger Eraybar.

Men trots detta kan förbundet inte garantera att allt går rätt till nu.

Kontraktsfusket som till exempel Lindesberg gjorde sig skyldiga till var ganska avancerat. Kan ni verkligen upptäcka sånt när det sker bakom kulisserna?

– Nej, det kan vi inte göra, erkänner Eraybar.

Saffet Eraybar vill dock förtydliga att förbundet endast kommit halvvägs i sin granskning av elitklubbarna. I maj kommer man begära in ytterligare handlingar och skatteredovisningar. Något helhetsövergripande resultat finns därför inte att redovisa i nuläget.

Men det står klart att det kommer bli mycket tuffare kontroller mot klubbarna, för att motverka att liknande fusk förekommer även i framtiden.

Avböjer intervju

Tvärsnytt har varit i kontakt med Lindesberg Volleys ordförande Dan Walterson, som inte vill ställa upp på en intervju.

Däremot pratar Katrineholms nye ordförande Ulf Blomgren, som tillträdde på sin post i höstas efter att deras skattefusk upptäckts.

Har det här skadat klubben?

– Vet ej än. Det får vi se till nästa säsong. Det kan göra det, säger Ulf Blomgren och tillägger:

– Men vi försöker hålla oss flytande än så länge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volleyfusk

Mer i ämnet