Ett virtuellt obduktionsbord utvecklat i Östergötland.

100 miljoner till visualisering

Uppdaterad
Publicerad

Forskning och utveckling av bildanalys och visualisering i Östergötland får ett välkommet tillskott av pengar.

Visual Sweden heter intitativet som ska sprida den östgötska kunskapen om visualisering ännu mer. Idag berättade man på en pressträff om de pengar som är på väg.

Tekniken kan fortsätta utvecklas

Redan idag är Visualiseringscentret i Norrköping och CMIV i Linköping välbekanta för sina arbeten. Nu har Visual Sweden vunnit en tävling vid namn Vinnväxt. Vinsten innebär att att Visual Sweden får pengar från Sveriges innovationsmyndighet, Vinnova.

Tioårig satsning

Tanken är dels att fortsätta utveckla visualisering i olika former, dels att sprida den kunskap som redan finns till fler möjliga användare. I Visual Sweden ingår Linköpings universitet, Region Östergötland, Norrköpings och Linköpings kommun och ett antal företag i Östergötland.

Om man lägger ihop pengarna från Vinnova med pengar från de inblandade i Visual Sweden kommer det bli ett tillskott på 100 miljoner kronor under den närmaste tioårsperioden.

SMHI och Siemens

SMHI är ett av de inblandade företagen som länge arbetat med en stor mängd data. Att kunna göra all information begriplig med hjälp av visualisering är en klar fördel när SMHI ska sälja sina tjänster.

Turbintillverkaren Siemens i Finspång ser en framtid där servicepersonal inte behöver åka till avlägsna platser i världen för att serva utrustning. Många uppgifter ska istället utföras med hjälp av visualiseringsverktyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.