18 vindkraftverk i Hycklinge prövas av länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Men ärendet kommer långt ner i högen.

Länsstyrelsen i Östergötland har fått in ansökan från Eon om uppförande av 18 vindkraftverk söder om samhällena Horn och Hycklinge i Kinda kommun.

– Vi får personalförstärkning till miljöskyddsenheten, men trots det har vi så många ärenden att handlägga att Eons vindkraftsansökan riskerar att dra ut på tiden, säger Ola Lindén, handläggare på länsstyrelsen i Östergötland.

Många frågor

Frågorna är många när det gäller vindkraft – inte minst här i Hycklinge. För trots att många väl känner till vindkraftens fördelar frågar sig samma personer hur vindkraftverken kommer att påverka dem, kommenterar Eon som redan prutat på önskemålen – till 18 vindkraftverk från ursprungliga planer på dubbelt så många.

Vad som händer nu är att länsstyrelsen bedömer ansökan och eventuellt kräver kompletteringar innan ansökan går ut på en remissrunda till berörda, i första hand Kinda men också andra.

90 ärenden före..

Men eftersom länsstyrelsens miljöskyddsdelegation också nu handlägger all typ av tillståndspliktig verksamhet från Jönköpings län, finns redan ett 90-tal på lut, både vindkraftsansökningar och olika former av täkter bland annat.

– Så  det kan ta lång tid innan vi är klara för beslut, säger Ola Lindén.

– Innan dess ska också allmänheten få möjlighet att komma med synpunkter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.