24 miljoner till LiU-forskning

Uppdaterad
Publicerad

Ett topputrustat svenskt laboratorium för tryckt elektronik kommer att byggas på Linköpings Universitet vid Campus Norrköping.

Det tack vare ett anslag på 24 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

– Vi är stolta, glada och mycket tacksamma! Det här är en investering som gör stor skillnad för forskningen och som lyfter Sveriges konkurrenskraft inom vårt område internationellt. Vi ges nu möjligheten att köpa in tryckpressar, analysutrustning samt utrustning för utveckling av material som resulterar i ett topputrustat laboratorium i världsklass, säger Magnus Berggren, professor i organisk elektronik på Linköpings universitet.

Forskningsinstitutet Acreo Swedish ICT AB driver redan idag ett laboratorium med tryckpressar för organisk elektronik tillsammans med Linköpings universitet. Den här tekniken kommer nu att utökas och utgöra stommen i den svenska satsningen på tryckt elektronik.

Tryckt elektronik ger en billigare och enklare tillverkning jämfört med traditionell elektronikproduktion och innebär att elektroniska komponenter trycks direkt på papper. Det kan till exempel handla om elektronisk märkning av varor och intelligenta etiketter som kan samla in fukt- och temperaturdata.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.