– Lärarbristen är inte ett olösligt mysterium. Rimliga arbetsvillkor, mer makt och högre lön ger resultat, säger Johanna Jaara Åstrand. Foto: TT

1600 lärare är inte längre i skolan

Uppdaterad
Publicerad

I Östergötland är 1600 lärare inte längre i skolan enligt Lärarförbundets ”frånvarorapport”. På Gotland har 200 lärare slutat jobba i skolan.

Skolorna i Östergötlands län behöver rekrytera 3200 lärare fram till 2019. Samtidigt finns det 1600 lärare som inte längre är i skolan.

– De är en outnyttjad resurs, säger Läraförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Om 60 procent av dem kunde lockas tillbaka till läraryrket blir det ytterligare 1000 lärare i klassrummen, menar Lärarförbundet.

– Många lärare lämnar yrket med sorg i hjärtat. Med rätt förutsättningar är läraryrket ett riktigt drömjobb, ett kvalificerat och utmanande yrke. Men vi ska inte tro att fler vill bli lärare eller att de som utbildat sig kommer att stanna kvar, om lönen och villkoren inte är konkurrenskraftiga, säger Johanna Jaara Åstrand.

Gotland saknar 400

Gotlands län behöver rekrytera 400 lärare fram till 2019. Det finns samtidigt drygt 200 utbildade lärare som med annat. 60 procent av dessa skulle betyda ytterligare 130 lärare i klassrummen.

60 procent kan tänka sig att vara lärare

En klar majoritet av lärare som arbetar utanför skolan, 60 procent, säger att de kan tänka sig att arbeta som lärare igen, i en enkätundersökning som Statistiska centralbyrån (SCB) genomförde 2016.

Rimlig arbetsbelastning och frihet

Tre faktorer stack ut i svaren på frågan vad som skulle kunna få avhopparna att återvända till skolan. 

• Rimligare arbetsbelastning i förhållande till arbetstid

• Större möjlighet att styra över arbetssituationen

• Högre lön.

– Lärarbristen är inte ett olösligt mysterium. Med högre lön, rimliga arbetsvillkor och mer makt över yrkesutövandet går trenden att vända och få fler att vilja bli och fortsätta vara lärare, säger Johanna Jaara Åstrand.

I Sverige som helhet arbetar drygt 38 000 utbildade lärare i andra yrken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.