Foto: TT

26-åring åtalas för miljonbedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-årige Linköpingsbo som varit internationellt efterlyst misstänkt för grova bedrägerier har nu åtalats vid Linköpings tingsrätt.

Mannen är misstänkt för att ha lurat till sig sammanlagt över 1,2 miljoner kronor från företagare genom bluffakturor och telefonförsäljning av en falsk spärrtjänst.

Bedrägerierna ska ha skett via 26-åringens bolag med säte i Linköping, medan de anställda telefonförsäljarna ska ha arbetat från Thailand.

En jämngammal man från Kronobergs län åtalas för medhjälp till grovt bedrägeri då han ska ha varit den som skickade ut fakturorna till de uppringda företagarna.

”Bedrägerierna skall bedömas som grova, eftersom förfarandet skett systematiskt, i näringsverksamhet, avsett ett betydande värde och varit av särskilt farlig art”, skriver vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh i stämningsansökan.

Brotten ska ha begåtts år 2011. Sedan dess ska Linköpingsbon bland annat ha gömt sig i Thailand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.