SSAB sänker arbetstiden

Uppdaterad
Publicerad

70 procent av de anställda på SSAB i Oxelösund säger ja till företagets neddragning till 80 procent tjänstgöring mot 90 procent av lönen.

– Det känns bra att en klar majoritet av alla medarbetare i Sverige har accepterat erbjudandet om arbetstidsförkortning, säger Melker Jernberg, chef för affärsområde EMEA. Det här betyder att vi snabbt kan minska våra kostnader i ett läge då vi har minskad orderingång och ett lägre kapacitetsutnyttjande.

Neddragningen i form av arbetstidsförkorning finns redan på SSAB:s övriga arbetsplatser i Luleå och Borlänge och Finspång, men i Oxelösund sa metallklubben tidigt nej efter en medlemsomröstning. Senare – när företaget gick ut till var och en med ett individuellt erbjudande – rekommenderade ändå metallklubben sina medlemmar att säga ja.

Neddragningen gäller i Oxelösund från den 17:e decmeber till 15:e juni 2013. För de 30 procent som tackat nej innebär det att de fortsätter på heltid som tidigare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSAB varsel i Oxelösund

Mer i ämnet