Långa handläggningstider på Nationellt forensiskt centrum i Linköping är ett problem, uppger flera åklagare. Foto: TT

Misstänkta gärningsmän går fria i väntan på bevisning

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra åklagare är missnöjda med att det tar så lång tid för NFC, Nationellt forensiskt centrum i Linköping att undersöka tekniska bevis. Analyser som dröjer gör att misstänkta gärningsmän kan gå fria.

Det är Sveriges Radios Kaliber som gjort en enkät med landets åklagare. Av de 474 åklagare som har svarat uppger sju av tio att de är missnöjda med handläggningstiderna.

Väntetiderna gör att utredningar av grova brott försenas och försvåras. NFC blir därmed en flaskhals i det svenska rättsväsendet.

Kaliber har hittat hundratals ärenden som tagit för lång tid, bland annat en våldtäkt och en svår misshandel där analysen av bevisen tagit över ett år.

Pär Andersson som är chef för åklagarkammaren i Linköping berättar om hur en misstänkt person som satt häktad fick släppas på fri fot för att svaren från NFC inte kom.

– Att undersöka ett vapen relativt snabbt är ett berättigat krav säger Pär Andersson till SR.

”Jag tycker det är ganska sorgligt”

Zilla Hirsch, åklagare vid City åklagarkammare i Stockholm, är kritisk till de långa handläggninsgtiderna. 

– Jag tycker det är ganska sorgligt. Just nu gör jag inget i ärendena för jag väntar på den tekniska utredningen och detsamma gäller hos polisen.

De långa köerna hos NFC har varit ett problem under flera år, något som SVT rapporterat om tidigare.

LÄS MER: Långa köer hos NFC i Linköping för att utreda brott

Lena Klasén, chef för Nationellt forensiskt centrum, säger att handläggningstiderna är enhetens ”största utmaning”.

– Problemet bottnar i att vi i grund och botten är för få. Det finns ingen ”quick fix” utan det vi gör är att vi försöker strukturera upp det på olika plan, säger hon till SR.

Har ökat personalstyrkan

För att förbättra handläggningstiderna har man under de senaste åren kraftigt ökat personalstyrkan. Antalet medarbetare har växt från 380 i januari till dagens cirka 450 medarbetare.

Det har lett till förbättrade handläggninsgtider när det gäller både vapenanalyser och droganalyser.

LÄS MER: Ökad bemanning vid NFC ger snabba resultat

”Vapengruppen redovisar nu ett resultat långt över prognos. De har sänkt sina handläggningstider varje månad sedan oktober 2015”, skrev Lena Klasén i den egna tidningen Kriminalteknik i höstas.

Högre krav på teknisk bevisning

Men enligt många åklagare är det alltså inte tillräckligt, enligt Kalibers granskning.  

I Norrköping fick en utredning där flera personer var misstänkta för en skottlossning mot Hells Angels-lokal i december 2015 läggas ner för att det tog tid att få provsvar på ett vapen som hittades vid husrannsakan.

Bakgrunden till de långa handläggningstiderna är att många ärenden blev liggande när flera handläggare slutade för några år sedan. En annan orsak är att den tekniska bevisningen blivit allt viktigare och flera domstolar ställer i dag mycket höga krav på teknisk bevisning.

Många vittnen är rädda

Den här utvecklingen kan påverka rättssäkerheten. Före detta överåklagare Sven Erik Alhem har tidigare berättat för SVT att den tekniska bevisningen blivit viktigare då många vittnen inte vågar ta sig till rättssalen.

– Många vittnen är rädda för att ställa upp, de drar sig för att ta sig till domstolen. Ofta utan fog för det. Men det finns ju fall där hotet känns äkta. Men det påverkar ju domstolarnas syn på den tekniska bevisningen, sade han.

LÄS MER: Flera förklaringar till NFC:s köer

Bara 55 procent av de åklagare som fick Kalibers enkät svarade, vilket gör att resultatet ska tolkas med viss försiktighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.