Poliser vid avspärrningen efter olyckan då en kvinna blev påkörd på trottoaren. Foto: TT

Åklagaren yrkar på fängelse efter dödsolycka

Uppdaterad
Publicerad

32-åringen som står åtalad för bland annat grovt vållande till annans död bör dömas till minst fyra års fängelse. Mannen blir också kvar i häktet till domen kommer.

I dag hölls slutpläderingarna i fallet om dödsolyckan som inträffade på en trottoar i korsningen Hamngatan/Drottninggatan i Linköping i februari och kammaråklagare Malin Axelsson argumenterade för att det finns försvårande omständigheter för mannen.

– Så som jag bedömer fallet så är det mycket allvarliga omständigheter, säger hon.

Mannen var mycket alkohol- och narkotikapåverkad, körde mot rött och körde upp på trottoaren när han tappade kontrollen. Det resulterade i att en 57-årig kvinna dog.

Den mest försvårande omständigheten var att mannen, några dagar innan dödsolyckan, körde med en stulen bil och alkohol i blodet. Då höll en polisman ett allvarligt samtal med mannen som sa att det inte skulle hända igen.

– Att han gjorde det igen så kort efter att polisen pratat med honom visar vilken inställning han hade till att köra påverkad, säger Malin Axelsson.

Försvarsadvokat Anders Berglund argumenterade för att mannen skulle dömas till ett och ett havt års fängelse, med anledning av att mannen försökte väja för kvinnan.

Domen kommer 15 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.