Foto: Jojje/Reinerdahl.se

Åklagaren yrkar på sex års fängelse efter storbrand

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på sex års fängelse för den man som står åtalad för att ha orsakat den stora garagebranden på Gråbo på Gotland i januari.

När rättegången idag avslutades yrkade åklagare Mats Wihlborg på att den åtalade 35-åringen i första hans ska dömas för grov mordbrand.

– Det är stora ekonomiska konsekvenser och omfattande fara för liv och egendom, samt att det skedde nattetid när folk låg och sov, säger han till Östnytt.

Skador för miljonbelopp

Ett trettiotal bilar förstördes i branden och 18 lägenheter fick evakueras på grund av den svåra röken. Skadorna uppges uppgå till drygt sex miljoner kronor.

I andra hand yrkar åklagaren på ett till ett och ett halvt års fängelse för grov allmänfarlig vårdslöshet.

– Mordbrand är bland de svåraste brotten att visa på uppsåt, säger Mats Wihlborg.

Nekar till uppsåt

Den åtalade 35-åringen medger att han startat branden av oaktsamhet, men nekar till mordbrand.

– Han har inte haft uppsåt att uppnå den här effekten. Han har inte velat att det skulle bli en brand, säger 35-åringens advokat Lars Dahlström.

Försvaret vill att mannen ska dömas för allmänfarlig vårdslöshet av normalgraden. Påföljden som rekommenderas är skyddstillsyn med särskild föreskrift, samhällstjänst och alkoholavvänjande behandling.

Dom nästa vecka

Den rättspsykiatriska undersökningen har visat att 35-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för brottet.

Tingsrätten beslutade efter dagens förhandlingar att försätta mannen på fri fot. Dom väntas nästa fredag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.