Akuta åtgärder krävs inom socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljön måste bli bättre och arbetsbelastningen måste minska för landets socialsekreterare. Det säger fackförbundet Visions ordförande Veronica Karlsson som på tisdagen besökte socialtjänsten i sin förra hemkommun Norrköping.

8-åriga Yaras tragiska död i Karlskrona på valborgsmässoaften i fjol har det senaste året satt fokus på bristerna inom socialtjänsten. Bland annat kritiserade Inspektionen för vård- och omsorg nyligen flera kommuner i Sörmland, däribland Katrineholm, för bristande hantering av barnavårdsärenden.

De återkommande larmen inom socialtjänsten kräver akuta åtgärder enligt fackförbundet Vision, som organiserar socialsekreterarna.

Socialtjänsten i kris

– Våra medlemmar måste ha en rimlig arbetsbelastning. De måste ges bra förutsättningar i arbetet så att de vill jobba kvar. Det handlar om rimliga löner, bra arbetsvillkor och att man får en bra introduktion i yrket, säger Veronica Karlsson.

”Man jobbar övertid, man jobbar kvällar”

Mikael Axelsson är ungdomshandläggare på socialtjänsten i Norrköping. Han vittnar om den höga arbetsbelastningen och berättar att anmälningarna som landar på hans bord har blivit allt svårare och komplexare.

– Man jobbar övertid, man jobbar kvällar, man jobbar extra på helgerna. Jag tror många löser det på det sättet, men det är ju ingen slutlig lösning i längden.

Att minska personalomsättningen är en viktig del i det förebyggande arbetet och bra introduktioner är en nyckelfaktor enligt Veronica Karlsson, som själv arbetat inom socialtjänsten i Norrköping i åtta år.

– Om man får en bra introduktion i yrket trivs man bättre, presterar bättre och stannar längre i yrket. Är man ny i yrket ska man ha en introduktion som är planerad upp till ett år, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialtjänsten i kris

Mer i ämnet